27.janvāris 2 (460)

Diplomu pasniegšana 2013.gada Latvijas zinātnes nozīmīgāko sasniegumu autoriem

23-01-2014
zv/zv460-1.jpg

Diplomu pasniegšana
2013.gada Latvijas zinātnes nozīmīgāko sasniegumu autoriem Latvijas Zinātņu akadēmijas svinīgā sēdē
2014. gada 8. janvārī


Akadēmiķi Jekaterinu Ērenpreisu sveic LZA prezidents Ojārs Spārītis, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis un LZA ģenerālsekretāra vietnieks akadēmiķis Raimonds Valters
A.Edžiņas foto

Pēdējā atjaunošana 23-01-2014
Lasīt tālāk...

Dots starts 2014. gada L’OREAL Latvijas stipendijām

23-01-2014
zv/zv460-2.jpg

Sadarbības protokolu parakstīja LZA prezidents Ojārs Spārītis,
L`Oreal Baltic ģenerāldirektors Benuā Žilia (Benoit Julia) un UNESCO LNK Zinātnes programmu padomes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš
Māra Morkāna foto

14. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijā tika svinīgi parakstīts sadarbības protokols starp kosmētikas koncerna L’OREAL Baltijas filiāli, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju un Latvijas Zinātņu akadēmiju. Līdz ar protokola parakstīšanu tika izsludināta pieteikšanās uz 2014. gada L’OREAL Latvijas stipendiju “Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. Konkursa kārtībā tiks piešķirtas trīs stipendijas, katra 6000 eiro vērtībā. Viena no tām paredzēta zinātņu doktorei vecumā līdz 40 gadiem iecerēto pētījumu veikšanai, divas – doktorantēm līdz 33 gadu vecumam disertāciju izstrādei.

Pēdējā atjaunošana 23-01-2014
Lasīt tālāk...

Vai Latvijas Republikai ir vajadzīgi zinātnieki?

23-01-2014

Jānis Stradiņš

Vai Latvijas Republikai ir vajadzīgi zinātnieki?*

Vispirms vēlos pateikties manam “dzimtajam” Organiskās sintēzes institūtam, Ivaram Kalviņam, manai Alma mater Latvijas Universitātei, rektoram Mārcim Auziņam, Inovatoru apvienībai, visiem mīļiem kolēģiem, kas man tik zīmīgā dienā rosinājuši rīkot šo konferenci. Nevēlos, lai pasākumu saistītu ar manu jubileju, kas šajā vecumā ir drīzāk nostaļģisks, skumīgs, nevis priecīgs notikums. Vēlētos šodien aizmirst šo datumu, šos gadus. Sākotnēji tika domāts šajā forumā pieminēt arī Ojāru Vācieti, Imantu Ziedoni – diženos, mūžības skartos laikabiedrus, arī mūsu lielos māksliniekus, parādīt Latvijas kultūras un zinātnes “izrāvienu” pēdējā pusgadsimtā. Taču izvēlējos runāt par tēmu: “Vai Latvijai ir vajadzīgi zinātnieki, vajadzīga sava zinātne?”. Retorisks, bet varbūt arī hamletisks jautājums 22 gadus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Mēģināšu sniegt Latvijas zinātnieku, inovatoru, uzņēmēju viedokli, taču līdz ar skatījumu vēsturē.

Pēdējā atjaunošana 23-01-2014
Lasīt tālāk...

Latvijas Zinātņu akadēmijas jaunievēlēto locekļu īsas biogrāfijas

23-01-2014

Goda locekļi

Guntars GODIŅŠ, dzejnieks, tulkotājs, dz. 1958. gada 26. aprīlī, Viesītē, ir latviešu dzejnieks un atdzejotājs. Līdzās Klāvam Elsbergam, Māris Melgalvam un Pēterim Brūverim pieder 80. gadu jauno dzejnieku paaudzei, sauktiem par “jaunajiem dusmīgajiem”, arī “ironisko” paaudzi. G. Godiņš ir viens no aktīvākajiem latviešu tulkotājiem no igauņu un somu valodas. Studējis LU Filoloģijas fakultātē, beidzis Helsinku Universitātes somu valodas un kultūras kursus (1984). Strādājis Latvijas Radio, žurnālā “Avots”, RS biedrs (1987). Bijis RS priekšsēdētāja vietnieks, Latvijas vēstniecības Igaunijā kultūras atašejs. Pirmie dzejoļi publicēti laikr. “Padomju Students”(1978), Krājumi “tas nepasacītais”, “Ar atpakaļejošu datumu”, liriski, emocijās vērsta dzeja 1993.gadā – O. Vācieša prēmija – “Ēnu nesēji”, – mainās poētiskā izteiksme parādās sarkasms, ironija, 2000.gadā iznāk krājums “Nakts saule”. Tulkojis no igauņu un somu valodām, sastādījis stāstu krājumus, dzejas izlases. Igaunijas Kultūrkapitāla fonda prēmijas. Tulkojis J. Kaplinska, E. Lēnrota, E. Todes, A. Alliksāra, D. Karevas , H. Runnela, P. Ē. Rummo, T. Ennepalu, G. Ilvesa darbus, tulkojis arī no angļu valodas. G. Godiņa dzeja tulkota angļu, baltkrievu, krievu, taju, igauņu valodās. Dzejoļi komponēti. Raksta par sabiedriski nozīmīgām tēmām.

Pēdējā atjaunošana 23-01-2014
Lasīt tālāk...

KUR LATVIJAS AUGSTĀKĀS IZGLĪTĪBAS TELPAI UN ZINĀTNEI VAJADZĪGA KVALITĀTE?

23-01-2014
zv/LJZA_logo color_bw.jpg

Dr. iur. Kitija Bite, Latvijas Jauno zinātnieku
apvienības valdes locekle

21. gadsimtā daudz tiek runāts par dzīves kvalitāti, inovācijām, augstvērtīgu izglītību un zinātniskiem pētījumiem ar augstu pievienoto vērtību. Raksta autore, juridisko zinātņu doktore, vēlas dalīties pārdomās par vienu no kvalitatīvas dzīves aspektiem – kvalitāti augstākajā izglītībā un zinātnē. Raksta mērķis nav kādu aizvainot vai norādīt uz nekvalitatīvi veiktu darbu, bet gan aicinājums katram aizdomāties par kvalitātes nozīmi un lomu izglītībā un zinātnē.

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS