20.oktobris 17 (475)

Atzinība ilggadējai Dainu skapja saimniecei

16-10-2014
zv/zv475-1.jpg

Māru Vīksnu sveic kultūras ministre Dace Melbārde

7.oktobrī LZA Senāta sēdē ar Kultūras ministrijas Atzinības rakstu tika izteikta pateicība folkloristei Mārītei (Mārai) Vīksnai, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktorei, Latviešu folkloras krātuves fondu glabātājai, kuras vistiešākajā pārziņā un aprūpē atradās nacionālais dārgums – Krišjāņa Barona Dainu skapis. Viņa pārzināja tajā ievietoto folkloras materiālu izpēti un digitalizāciju, pie viņas atradās, kā jau Dainu skapja izvadīšanas reizē rakstīja “ZV”, pūra atslēdziņa, un Māra nekad neliedza Dainu skapja apskates iespējas visiem interesentiem.

Pēdējā atjaunošana 16-10-2014
Lasīt tālāk...

Gaismas ceļā

16-10-2014
zv/zv475-3.jpg

7. oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāžu zāle iepazīstināja ar interesantu tēlniecības un fotogrāfijas simbiozi – savus darbus izstādē “Gaismas ceļā” prezentēja tēlniece Vija Dzintare un fotogrāfs – zobārsts Pēteris Apse. Kombinācija ir tik interesanta, ka par to jāpastāsta detalizētāk.


Tēlniece Vija Dzintare

Lasīt tālāk...

Latvijas Universitātes BIOLOĢIJAS INSTITŪTS izsludina konkursu uz akadēmiskajiem amatiem:

16-10-2014

Bioloģija, molekulārā bioloģija – pētnieks – 2 vietas

Pieteikumi iesniedzami mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža Salaspilī, Miera ielā 3, 230.istabā, tālrunis – 67944988.

Pieteikumam pievienot:

1) biogrāfiju (Curriculum vitae);

2) zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas;

3) publicēto zinātnisko darbu sarakstu (2009–2014);

4) citas kvalifikāciju apliecinošu dokumentu kopijas (pēc pretendenta izvēles).


Zinātniskā, akadēmiskā un klīniskā darbība

16-10-2014

LZA korespondētājloceklis, RSU prof. Aivars Lejnieks

Zinātniskā, akadēmiskā un klīniskā darbība*

Lai notiktu zināšanu pārmantotība un dinamiska attīstība, nepieciešami nosacījumi, galvenie no tiem: pats indivīds, netiešie skolotāji, tiešie skolotāji, apkārtējie kolēģi un skolnieki (zinātniskā, akadēmiskā un klīniskā) darba sekotāji.

Pēdējā atjaunošana 16-10-2014
Lasīt tālāk...

Anabioze, apturēta dzīvība... un modernās biotehnoloģijas

16-10-2014

LZA korespondētājloceklis ALEKSANDRS RAPOPORTS,
LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta Šūnu bioloģijas laboratorijas vadītājs

Anabioze, apturēta dzīvība... un modernās biotehnoloģijas

Aleksandrs Rapoports dzimis Rīgā 1946. gadā, pabeidzis Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti 1969. gadā un iestājies aspirantūrā LZA A.Kirhenšteina Mikrobioloģijas institūtā, no kura tika nosūtīts izstrādāt disertācijas darbu uz PSRS ZA Molekulāras bioloģijas institūtu un Mikrobioloģijas institūtu Maskavā. Bioloģijas zinātņu kandidāta grādu saņēmis, aizstāvot disertāciju LZA Padomē Rīgā 1974. gadā, bet 1988.gadā PSRS ZA Mikrobioloģijas institūtā aizstāvējis bioloģijas zinātņu doktora disertāciju. 1992. gadā LZP piešķīra A.Rapoportam habilitēta bioloģijas doktora grādu. 1993. gadā viņš tika ievēlēts par LZA korespondētājlocekli.

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS