26.oktobris 17 (496)

13. oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) atklāja četru Latgales mākslinieču Vēsmas Ušpeles, Ilzes Griezānes, Vijas Stupānes un Agras Ritiņas gleznu izstādi

22-10-2015

Agras Ritiņas, Vijas Stupānes, Ilzes Griezānes un Vēsmas Ušpeles darbu vērotāja Evija Vasilevska raksturojusi jauno mākslinieču sadarbību kā spēli – “tajā piedalās spēles vadītājas un spēlē esam iesaistīti arī mēs, tie, kas skatāmies, pētām, priecājamies un cenšamies saskatīt viņu darbos tās gleznieciskās kvalitātes, pārliecinoši radošās domas spēku, kas mūs saista un mudina atkal no jauna tikties ar viņu radītajām gleznām. Dažkārt dzīvi vajag uztvert kā spēli – viegli, nepiespiesti un it kā rotaļājoties, tā mēs atrodam arī rezultātu, it kā starp citu, bet – pārliecinošu un iedarbīgu”.

Lasīt tālāk...

Zinātniskās publikācijas humanitārajās un sociālajās zinātnēs

22-10-2015

LZA prezidents, Dr.habil.art. Ojārs Spārītis

Raiņa un Aspazijas 150. gadadienas rudens ir piepildīts gan ar VI Letonikas kongresu, gan Latvijas akadēmiskās zinātnes atgādnes 200. gadskārtu ACADEMIA–200, pelnīti atgādinot mūsu sabiedrībai par humanitāro, sociālo un dabaszinātņu kopīgo misiju katras valsts intelektuālā mantojuma saglabāšanai un palielināšanai.

Lasīt tālāk...

LZA Senātā

22-10-2015

LZA Senāts 2015. gada 13. oktobra sēdē nolēma piešķirt papildus
divas LZA ārzemju locekļu vakances
2015.gada jaunu locekļu vēlēšanām


LATVIJAS ZINĀTNIEKU SAVIENĪBĀ

22-10-2015

Latvijas zinātnieku savienība š.g. 15. oktobrī rīkoja apvienoto Valdes un Padomes sēdi. Sēdē piedalījās Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa un akadēmiķis Elmārs Grēns. Sēdi atklāja LZS Valdes priekšsēdētājs Uldis Grāvītis ar apsveikumu akadēmiķim Elmāram Grēnam 80 gadu jubilejā.

Lasīt tālāk...

LZA īsteno locekļu kandidāti

22-10-2015

Morfoloģija kā ikdienas zinātniskā un akadēmiska darba pamats

RSU profesore Māra Pilmane

Atnākot uz Rīgas Medicīnas institūtu (tagadējo Rīgas Stradiņa universitāti, RSU) mans mērķis bija kļūt par ārsti. Šo tēzi sev atgādinu šad un tad, kad liktenis mani jau labu laiku kā atvedis uz RSU Anatomijas un antropoloģijas institūtu, kuru vadu un kur strādāju katedras vadītāja un profesora amatā. Zinātnisko darbu sāku strādāt II kursā, bet 1993. un 1997. gadā pulmonoloģijas jomā aizstāvēju zinātņu doktora un habilitētā doktora disertācijas, kurās ar morfoloģijas metodi pētīju plaušu audu pārmaiņas ieilgušu un hronisku elpceļu saslimšanu gadījumos. Tanī pat 1997. gadā kļuvu par LZA korespondētājlocekli, tādēļ patiesībā viss tālākrakstītais attiecināms uz laikaposmu pēc tam... Tātad, kopš tā laika vadīti 6 vietējie (LZP un IZM, VPP) projekti, esmu strādājusi kā vadošais pētnieks 14 citu vietējo projektu sadaļās; līdzdarbojusies 19 citu LZP un IZM projektos. Vadīti arī 2 starptautiskie projekti un 3 tādu sadaļas. Izpētes jomas aptvērušas nopietnu sadarbību ar valsts lielākajām klīnikām un zinātniskajiem centriem, un bijušas veltītas dažādu audu faktoru izpētei iedzimtu anomāliju (sejas šķeltņu, barības vada atrēziju, ankiložu u.c.) gadījumiem, neirozinātnes un biomateriālu jomai, veterinārās medicīnas aktuāliem jautājumiem un tādiem dermatoloģijā un zobārstniecībā, kā arī eksperimentāliem pētījumiem un antropoloģijai. Zinātniskā sadarbība veiksmīgi realizēta projektos, kas bijuši kopīgi ar Tartu universitāti, Kauņas Medicīnas akadēmiju, Dikles un Upsalas universitātēm.

Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 10
Powered by Elxis - Open Source CMS