26.marts, 6 (548)

PĒTNIECĪBAS PIETEIKUMS NR. 1.1.1.2/VIAA/1/16/094

22-03-2018

"TRANSPONĒJAMO ELEMENTU VARIĀCIJU IZPĒTE PARASTĀS PRIEDES (PINUS SYLVESTRIS L.) GĒNU RAJONOS"

Latvijas Valsts Mežzinātnes institūtā "Silava" Ģenētisko resursu centra radošajā grupā ir uzsākts pētījums par transponējamo elementu variāciju izpēti parastās priedes gēnu rajonos.  Mobilie jeb transponējamie elementi (TE) ir nozīmīgi augu genoma regulatīvie aģenti, kas spēj pārvietoties vai pavairoties genomā, daudziem augiem tie aizņem ievērojamu genoma daļu, taču ierastajos apstākļos pārsvarā tie ir neaktīvi. Krasi mainoties vides apstākļiem vai pārdzīvojot patogēno mikroorganismu vai kukaiņu uzbrukumu, augos tiek novērota transponējamo elementu aktivizēšanās, kas var radīt izmaiņas genomā vai ietekmēt atbildes processus. Šīs izmaiņas var rasties dažādos genoma rajonos, bet, ja TE pārvietojās gēnu tuvumā, tas var vairākos veidos ietekmēt gēnu darbību.  Līdz ar to augam ir iespēja nevēlamos apstākļos ātri mainīties, radīt jaunu paaudzi ar daudz vairākām gēnu un regulatīvo sekvenču kombinācijām, bet savukārt dabīgās izlases rezultātā populācijā paliek tikai adaptīvas vai neitrālas izmaiņas.

Pēdējā atjaunošana 22-03-2018
Lasīt tālāk...

Meža nekoksnes produktu inovācijas - lauku attīstības un ilgtspējas veicināšanas virziens

22-03-2018

Nodibinājums Baltic Studies Centre (BSC) ir privāts bezpeļņas pētniecisks institūts sociālo zinātņu jomā. BSC ir vadošais sociālo zinātņu institūts Latvijā Eiropas Savienības (ES) projektu piesaistē. Kopš izveidošanas 1991. gadā BSC ir piedalījies 19 ES projektos, tostarp trīs jaunākās programmas „Apvārsnis 2020" projektos. BSC ekspertīzes jomas ietver socioloģiju, ekonomiku un politikas analīzi. BSC specifiskās pētniecības tēmas ir pārtikas sistēmu un pārtikas ķēžu analīze, pārtikas nodrošinājums un drošība, lauksaimniecības zināšanu un inovāciju sistēmas, lauksaimniecības un lauku attīstība, ilgtspējīgas attīstības sociālie, ekonomiskie un politiskie risinājumi.

Pēdējā atjaunošana 26-03-2018
Lasīt tālāk...

Aizstāvēšana

22-03-2018

2018. gada 13. aprīlī plkst. 10.00 LU Vadībzinātnes un Demogrāfijas promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Aspazijas bulv. 5, 322. auditorijā promocijas darbu doktora zinātniskā grāda iegūšanai vadībzinātnē (Dr.sc.admin.) aizstāvēs

MANUELS EDMUNDS VOŠANKS
(MANUEL EDMUND WOSCHANK).

Tēma - "Lēmumu pieņemšanas procesu brieduma ietekme uz lēmumu pieņemšanas efektivitāti".

Recenzenti: Dr.sc.admin. Andrejs Cekuls (Latvijas Universitāte); Dr.sc.admin. Ieva Brence (RISEBA); Dr.oec. Tatjana Tambovceva (Rīgas Tehniskā universitāte).

Ar promocijas darbu var iepazīties LU bibliotēkā Rīgā, Raiņa bulvārī 19.

Pēdējā atjaunošana 3-04-2018
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 10 - 12 no 12
Powered by Elxis - Open Source CMS