9.decembris, 20 (583)

JĀNIS STRADIŅŠ UN MĒS

5-12-2019

Mēs ikviens varam sev pavaicāt, cik liels ir mūsu devums Latvijai, sabiedrībai, zinātnei vai nozarei, kurā darbojamies, cik dziļas ir mūsu simpātijas gan tam, kas dzimst un rodas šodien, tātad - rītdienai, gan tam, kas no pagātnes mantojuma dara mūs par vajadzīgām personībām dzimtai, ģimenei, bet, ja vēlaties, arī tautai. Kad šī bilance ir veikta, tad salīdzinājumam nolieciet līdzās akadēmiķa Jāņa Stradiņa mūža veikumu un vaicājiet sev - vai es varētu, vai esmu izdarījis to pašu, vai vismaz kaut pusi no tā, ko šis neparasti apdāvinātais un strādīgais cilvēks ir devis Latvijas izglītībai, kultūrai, vēsturei, sabiedrības apziņai un zinātnei? Gan salīdzināšanās, gan statistika būs liekas, jo ailītēs rindosies aizsaulē aizgājušā gara milža paveiktais, rosinātais, izzinātais un no jauna radītais. Vai nav par daudz viena cilvēka astoņdesmit piecos mūža gados? Un tomēr - tā ir īstenība, kas vārdos nenosaukta, modina ikvienā no mums sajūtu par morālu vai garīgu parādu, ko mēs nespēsim vairs atlīdzināt nedz ar ziediem, nedz uzmanības apliecinājumiem, nedz pateicībām.

Lasīt tālāk...

Sveicam jubilārus!

5-12-2019

 1. decembrī - LZA īsteno locekli Baibu RIVŽU!
 6. decembrī - LZA īsteno locekli Andri OZOLU!
16. decembrī - LZA goda locekli Leonu BRIEDI!
19. decembrī - LZA ārzemju locekli Antonio BIANKONI!
20. decembrī - LZA īsteno locekli Egonu LAVENDELI!
22. decembrī - LZA korespondētājlocekli Pārslu EGLĪTI!
25. decembrī - LZA īsteno locekli Andreju ĒRGLI!
29. decembrī - LZA īsteno locekli Modri GREITĀNU!
31. decembrī - LZA īsteno locekli Veru VĀVERI!

Ad multos annos! 

Latvijas Zinātņu akadēmija


LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJA UN LATVIJAS UNIVERSITĀTE SLĒDZ SADARBĪBAS LĪGUMU

5-12-2019

Ar mērķi vairot sabiedrības labumu, otrdien, 19. novembrī, tika noslēgts sadarbības līgums starp Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un Latvijas Universitāti (LU). Līgumu, kurš stājas spēkā kopš parakstīšanas brīža uz trim gadiem, parakstīja LZA prezidents Ojārs Spārītis un LU rektora p.i. Indriķis Muižnieks.

Lasīt tālāk...

LATVIJAS JAUNIE ZINĀTNIEKI: “JAUNAJAI ZINĀTNIEKU PAAUDZEI JĀIESAISTĀS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS DARBĀ”

5-12-2019

"Ir svarīgi, ka Latvijas Zinātņu akadēmijā ienāk "jaunas asinis", ir jauni zinātnieki, kas saredz Latvijas Zinātņu akadēmiju kā visas valsts zinātnes attīstības centru, un ir gatavi iesaistīties, lai Latvijas zinātne kļūtu moderna, inovatīva, vērsta uz attīstību globālā mērogā," tā sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents, akadēmiķis Ojārs Spārītis pēc LZA vadības tikšanās 14. novembrī ar Latvijas jauno zinātnieku iniciatīvas grupas pārstāvjiem Zinātņu akadēmijā. Tikšanās notika, lai LZA vadības pārstāvjus iepazīstinātu ar iniciatīvu - dibināt Jauno zinātnieku akadēmiju, kas darbotos ciešā sazobē ar LZA, un būtu daļa no pasaulē jau ierastā jauno zinātnieku iesaistes formāta- Globālās Jaunās akadēmijas -, kas apvieno jaunos zinātniekus vienotā attīstības "tīklā" daudzās pasaules valstīs. "Tā sauktā Jaunās akadēmijas platforma, kura jau darbojas daudzās valstīs, tostarp mūsu kaimiņzemēs Igaunijā un Lietuvā, ļauj nodrošināt sadarbību gan jauno zinātnieku starpā, gan iesaistot arī Zinātņu akadēmijas esošos spēkus: mācoties, apmainoties zināšanām, pārņemot pieredzi un ieviešot jaunus, modernus risinājumus," saka Ojārs Spārītis, piebilstot, ka veidot šādu platformu LZA paspārnē ir loģisks solis: "Latvijas Zinātņu akadēmija būtībā ir visas Latvijas zinātnes centrs. Un Jauno zinātnieku akadēmijas izveide LZA paspārnē ir process, uz kuru jāvirzās."

Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 11
Powered by Elxis - Open Source CMS