20.aprīlis, 8(592)

LATVIJAS ZINĀTŅU AKADĒMIJAS VIEDSTĀSTU KONFERENCE "LATVIJA PĒC COVID-19"

18-04-2020

Ceturtdien, 16. aprīlī, norisinājās pirmā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) viedstāstu konference "Latvija pēc COVID-19", kurā piedalījās LZA akadēmiķi Ojārs Spārītis, Indriķis Muižnieks, Kaspars Tārs, Ivars Kalviņš, Andrejs Ērglis, korespondētājloceklis Guntis Bārzdiņš, Rīgas Stradiņa universitātes docētājs Dins Šmits, uzņēmējs Normunds Bergs, ekonomisti Andris Miglavs, Pēteris Strautiņš un Jānis Ošlejs. Konference notika pēc LZA prezidenta iniciatīvas, sadarbībā ar LZA goda doktoru Pēteri Apini un RigaTV24 atbalstu.

Lasīt tālāk...

ZINĀTNISKĀ ŽURNĀLA "LZA VĒSTIS" NUMURI UN CITA INFORMĀCIJA NO 2020. GADA TIEK PUBLICĒTA JAUNAJĀ TĪMEKĻVIETNĒ LASPROCEEDINGS.LV

18-04-2020

Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātniskā žurnāla "LZA Vēstis" A un B daļas numuri un cita informācija no 2020. gada tiek publicēta tikai jaunajā tīmekļvietnē http://www.lasproceedings.lv,
kas atvērta jau kopš 2019. gada rudens. Šobrīd visiem interesentiem elektroniski pieejami divi jaunākie 2020. gadā iznākušie žurnāla numuri - "LZA Vēstis" A daļas marta numurs un B daļas februāra numurs! Pastāvīgajiem lasītājiem atgādinām, ka žurnāla "LZA Vēstis" A daļas publikāciju arhīvs un B daļas publikāciju arhīvs joprojām atrodams LZA mājaslapā.


LZA NODAĻAS - SKATS NĀKOTNĒ

18-04-2020

LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas darbība

Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas vadībā jāturpina ievērot stingri demokrātijas principi un zinātniskās ekselences prioritāte pār administratīvajiem sasniegumiem balvu kandidātu un jaunu LZA locekļu vērtējumos. Iedibinātais triju sekciju modelis visumā sevi ir attaisnojis, nodrošinot katram sekciju virzienam (fizika/astronomija, matemātika/informātika, inženierzinātnes) savus vērtēšanas kritērijus un proporcionalitāti LZA atzinību saņemšanā. Tas arī pavēris izaugsmes iespējas inženierzinātņu virzienam, sekcijai nākotnē attīstoties līdz atsevišķas LZA nodaļas statusam.

Lasīt tālāk...

PAR VDK OPERATĪVO DOKUMENTU KOLEKCIJAS PUBLICĒŠANU LATVIJĀ 2018. GADĀ*

18-04-2020

2018. gada 20. decembrī, gandrīz 30 gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas un LPSR VDK likvidēšanas, ar Saeimas lēmumu tika publiskota un Latvijas Nacionālā arhīva interneta vietnē publicēta padomju slepenā dienesta operatīvo dokumentu Latvijā atstātā kolekcija.

Lasīt tālāk...

IN MEMORIAM

18-04-2020

ĒVALDS VĒCIŅŠ
(4.01.1931 - 9.04.2020)

Īsi pirms Lieldienām mūs sasniedza skumja ziņa.

Ceturtdien, 9. aprīlī, 89 gadu vecumā mūžībā devies LZA goda doktors, naudas vēsturnieks, kolekcionārs, rakstnieks Ēvalds Vēciņš, ilggadējais Latvijas Bankas prezidenta konsultants naudas un banku jautājumos.

Ēvalds Vēciņš vienmēr bija solīds, vienmēr džentlmenis. Latvijas Bankā kolēģi viņu pazina un dēvēja tikai un vienīgi kā Vēciņa kungu. 

Ļoti zinošs. Strādājis pie pirmā likuma "Par Latvijas banku" tapšanas atjaunotajā Latvijā. Piedalījies naudas reformā no sākuma līdz galam. Ar savām enciklopēdiskajām zināšanām palīdzējis Latvijas rubļa ieviešanā un vēlāk arī pārejā uz latu. Devis nepārvērtējamu ieguldījumu Latvijas naudas vēstures dokumentēšanā un popularizēšanā. 

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS