7.janvāris 1(356)

Latvijas zinātnes sasniegumi 2007.gadā

27-04-2008
LATVIJAS ZINĀTNES SASNIEGUMI 2007.GADĀ

Latvijas Zinātņu akadēmija, apkopojot iesniegtos universitāšu, zinātnisko institūtu un centru priekšlikumus, nosaukusi nozīmīgākos Latvijas zinātnes sasniegumus 2007.gadā.

Izstrādāta un ieviesta kompleksa klīniski ģenētiskās izmeklēšanas metode bērnu hronisko slimību riska faktoru noskaidrošanai (LZA kor.loc. Ingrīda Rumba, Dr. Liene Ņikitina–Zaķe, Dr. Tatjana Sjakste, Ieva Saulīte, Irēna Rinkuža, Dr. Silvija Remberga, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Latvijas Universitātes Bioloģijas institūts, Bērnu klīniskā Universitātes slimnīca Gaiļezerā)

Lasīt tālāk...

LZA un “ITERA-Latvija” balvas – septīto reizi!

27-04-2008

zv/zv356-1.jpg
No kreisās: RTU rektors Ivars Knēts, Ojārs Āboltiņš, “ITERA-Latvija”
prezidents Juris Savickis, Dagnija Blumberga un LZA prezidents Juris Ekmanis
A.Edžiņas foto

Pašā gada nogalē – 18. decembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā medaļas, diplomus un ziedus (protams, arī aploksnes ar vērtīgiem čekiem) pasniedza diviem LZA un firmas “ITERA-Latvija” gadskārtējās balvas laureātiem. LZA prezidents Juris Ekmanis bija saskaitījis, ka 2007. gadā tas notiek septīto reizi. Iepriekšējie laureāti – ievērojami vides, ģeogrāfijas un Zemes zinātņu pārstāvji Gunārs un Andris Andrušaiši (tēvs un dēls), profesori Aija Melluma, Guntis Eberhards, Māris Kļaviņš, divi Viesturi – Melecis un Jansons, sikspārņu pētnieks Gunārs Pētersons, mežzinātnieks Pēteris Zālītis, rododendru pētnieks un selekcionārs Rihards Kondratovičs, jaunu ābolu, saldo ķiršu un citu gardumu saimniece Edīte Kaufmane no Dobeles slavenā Upīša dārza (Latvijas Valsts augļkopības institūta), “putnu vīrs” Jānis Vīksne. Dažādas specialitātes, bet kopējas rūpes par Latvijas vidi, tās daudzveidību, tīrību un ilgtspēju.

Pēdējā atjaunošana 27-04-2008
Lasīt tālāk...

Diplomus saņem jaunie LZA locekļi

27-04-2008
20. decembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā steidza apdarīt kārtējos darbus, lai nesteidzīgi un mierpilni varētu baudīt Ziemassvētku noskaņas, kuras uzbūra mūziķi un vārda mākslinieki. Bet arī kārtējais darbiņš bija pavadīto gadu rezumējošs – godam izcīnītos diplomus saņēma Rudens pilnsapulcē 22. novembrī ievēlētie īstenie, korespondējošie un arī viens ārzemju loceklis. Raksturotāji nežēloja cildinošus epitetus, sveicēji – košas puķes. Vaininieki smaidīja par vieniem un priecājās par otriem. Kā lai nesmaida, ja daiļā dzimuma pārstāves izpelnījās vārdus jauna, gudra un skaista (korespondētājlocekle Maija Dambrova), ja pirmais, ar ko saistās korespondētājlocekle Edīte Kaufmane, ir garšīgi āboli, bet īstenā locekle Ilga Jansone... No Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētāja akadēmiķa Tālava Jundža teiktā bija pilnīgi skaidrs, ka Ilga ir galvenais nodaļas darba zirgs un viņai tiks krauts virsū vēl un vēl. Kā jau apzinīgai un izdarīgai sievietei.
Lasīt tālāk...

LATVENERGO balvas

27-04-2008

Latvijas Zinātņu akadēmijas un A/S LATVENERGO 2007. Gada balvas pasniegšana notika trešdien, 2007.gada 12.decembrī.

Balvas piešķir kopš 1999.gada. Katru gadu ir iespēja piešķirt: vienu Alfrēda Vītola vārdbalvu par izcilu devumu enerģētikā, divas Gada balvas par nozīmīgu devumu enerģētikā (un ja ir lietišķie pētījumi, kuru ieviešanas rezultātā tiek ievērojami paaugstināta A/S Latvenergo konkurētspēja Baltijas enerģijas tirgū) un piecas balvas jauniem zinātniekiem par panākumiem enerģētikā.

Lasīt tālāk...

Francijas institūtā Parīzē

27-04-2008

zv/zv356-2.jpg
LZA Senāta 2007.gada 11.decembra sēdes locekļi: Tālis Millers,
Vija Kluša, Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš un uzaicinātie ziņotāji
Edīte Kaufmane, Jānis Klētnieks un Bruno Delāns (Deslandes)
A.Edžiņas foto

Par Latvijas speciālistu darbu Ēģiptē, sākumā Karnakas tempļu kompleksā un pēc tam Sakārā, faraona Džosera piramīdā “Zinātnes Vēstnesis” rakstījis vairākkārt. Pēdējo reizi plašāk pagājušā gada 5. novembrī (2007. g. Nr. 18), dažas dienas pirms Latvijas zinātniskās ekspedīcijas vadītāja Dr. arh. Bruno Delāna (Deslandes) došanās uz Parīzi, kur 9. novembrī Francijas institūtā Rakstu un literatūras akadēmijas (Academie des Inscriptions et Belles–Lettres) locekļiem un Parīzes eģiptologiem tika prezentēti Latvijas zinātniskās ekspedīcijas darba rezultāti. Par šo unikālo gadījumu – “Z V” lasītājiem.

Pēdējā atjaunošana 27-04-2008
Lasīt tālāk...
<< Pirmā < Iepriekšējais. 1 2 Nākamais. > Pēdējā >>
Rezultāti 1 - 9 no 13
Powered by Elxis - Open Source CMS