Izstāde

8-10-2010
zv/zv407-2.jpg

A.Edžiņas foto 

Jāņa Murovska Jaunie darbi Latvijas Zinātņu akadēmijā  

Pēc 14. septembra LZA Senāta sēdes, kurā akadēmiķis Ēvalds Mugurēvičs referēja par “Franciska no Moliano izmeklēšanas protokola 1312. gadā” tulkojumu no latīņu valodas, sekoja neparastas izstādes atklāšana. Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Jānis Murovskis iepazīstināja ar saviem jaunākajiem darbiem. Sietspiedes tehnikā veidoti, spilgtumspilgtās krāsās zaigojoši, ar fascinējošiem parakstiem, piemēram, par melnu lietu Tokijas ielās, par ķiršu ziedu puteni pavasarī, par īpašiem Saules stariem mežmalā, kur notiks Ķēniņa un Ezīša tikšanās utt.  

LZA prezidents Juris Ekmanis: LMA “seriāla” kārtējais etaps, tikai šoreiz ļoti atšķirīga izstāde. Profesoru Murovski ar LZA izsenis saista viņa veidotais Letonikas logo. Šeit krāsas tik temperamentīgas kā kādam spāņu izcelsmes māksliniekam. Ir svarīgi izlasīt parakstus un pēc tam salīdzināt savas, skatītāja, spējas fantazēt par uzdoto tēmu. Akadēmiķe Baiba Rivža: Ķiršu dārzs, lietus Japānā, ziedi debesīs.... Ļoti rosinoši, liekas, ka atvērts priekškars uz Austrumiem.

Profesors Jānis Murovskis: Izstādi sarīkot ir interesanti. No pēdējo divu gadu darbiem atlasīju sirdij tuvākos. Reiz Tokijas universitātē kādas izstādes atklāšanā mums lika stāstīt skatītājiem, komentējot katru darbu. Mani sajūsmina lietus, dūmi, netveramas lietas, slikto mēģinu pārvērst skatāmā rezultātā. Fudzi kalns – vai tas ir tikai divi mākoņi? Lietus Tokijā – tāds, ka pazūd krāsa, apkārt viss liekas melns un gribas braukt mājās... (Piebilde: melnbaltā laukā augšup lēkā baltas piltuvītes – kā jau ilgstošā, apnicīgā lietū). Īslandes vulkāns, kas ar pelnu mākoni izjauca lidojumus Eiropā un daudz kas cits. ..

LZA goda doktors, LMA profesors Valdis Villerušs: Bildes lakoniskas, veidotas ar mimimāliem līdzekļiem. Te skatītājam vajag krietni padomāt, atšifrēt šīs paradoksu spēles, saskatīt līdzības. Salīdzinot ar iepriekšējiem darbiem, jūtama formas evolūcija.

Izstādes atklāšanā piedalījās grupa studentu. Santa Zembaha, LMA otrā kursa studente, atzina, ka profesors Murovskis ir interesants, tolerants, studentiem pieejams, tāds, kurš prot aizraut. Ka tas patiešām tā ir, liecināja dzīvā saruna pēc oficiālās daļas, kurā profesors dāsni dalījās “amata noslēpumos” ar audzēkņiem. Kādu laiku trenēsim fantāziju un asociāciju plūsmas, domājot par redzamo/neredzamo šajā dzīvē. Galu galā – katram no mums ir savs Fudzi kalns. Nu kaut vai kurmja rakums lauku sētā.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 8-10-2010
Powered by Elxis - Open Source CMS