LZA īstenā locekļa Ulda Sedmaļa pateicība

10-02-2011

LZA īstenā locekļa Ulda Sedmaļa pateicība

konkursa komisijai balvas piešķiršanai par
sasniegumiem vides, Zemes un ģeogrāfijas zinātnēs

2011.gada 6.janvārī

  Augsti godājamie konkursa izsludinātāju organizāciju pārstāvji:

  LZA prezident J. Ekmaņa kungs,
  “Itera–Latvija” prezident J.Savicka kungs,
  RTU rektor I. Knēta kungs un
  nodibinājuma ”Rīgas Tehniskās universitātes attīstības fonds” projekta vadītāj I. Meirovica kungs!

Vispirms pateicos Jums un saviem ilggadējiem darba kolēģiem un manas ģimenes locekļiem par atbalstu un darba veicināšanu, izprotošu novērtēšanu un atzinības izteikšanu.

Mana interese par Latvijas zemes bagātībām radās studenta gados kopsakarībā ar vēlmi izprast to veidošanās procesus tālā senatnē pirms tūkstošiem un miljoniem gadu. Man ir palaimējies mācīties pie tādiem izciliem skolotājiem kā Zemes zinātņu speciālists Juris Bite laikā periodā no 1952. līdz 1957. gadam. Viņa vispusīgās zināšanas par Zemes zinātnēm (ģeoloģiju) bija plašs izziņas avots man. Pēc studiju gadiem esmu mācījies pie docentes Katrīnas Zēbergas (1957-1960.g.) kristalogrāfijā un kristāloptikā. Daudzus gadus esmu strādājis kopā ar profesoru J. Eiduku (1956-1987.g.) un esmu guvis no viņa zināšanas un pieredzi silikātu ķīmijā un tehnoloģijā. Man vienmēr ir bijusi interese pārnest un piemērot dabas procesus tehniskās sistēmās.

Joprojām pēc pieciem vai sešiem gadu desmitiem no saviem skolotājiem gūtās zināšanas varu izmantot arī tagadējā ikdienas darbā, par ko viņiem paldies.

Uldis Sedmalis

Powered by Elxis - Open Source CMS