“Zinātne kā māksla”

16-06-2011


LZA sēde “Zinātnes popularizēšana sabiedrībā”

Pasakumi/bloodligh-mazs2.jpg
Autors Gints Gabrāns 
Kopš tiek pasniegta Latvijas Zinātņu akadēmijas Artura Balklava vārdbalva par zinātnes popularizēšanu sabiedrībā, tās laureātiem jāuzstājas īpašā LZA sēdē, pastāstot par sevi un savu līdzdalību zinātnes popularizēšanā. 2011. gada balvu saņēma LZA, LZP un LZS laikraksta “Zinātnes Vēstnesis” redaktore Zaiga Kipere.

Z. Kiperes zinātnes popularizētājas gaitas aizsākās 1960. gadā. Pabeigusi Latvijas Valsts universitātes Ģeogrāfijas fakultāti ar “sarkano” diplomu (diez vai ar to tagad vajadzētu lielīties, ka diplomus “teicamniekiem” pasniedza Universitātes Lielajā aulā “pats” Jurgens...), viņa sāka strādāt Valsts Hidrotehnikas un meliorācijas zinātniskās pētniecības institūtā Hidroloģijas nodaļā, kuras vadītājs bija pazīstamais hidrologs, jūras un upju prognožu speciālists Arvīds Pastors.  Taču ar rokas aritmometru veicamie aprēķini Z. Kiperei nešķita pietiekami atraktīvi un viņa, paklausot sirds aicinājumam, pārgāja strādāt uz laikraksta “Padomju Jaunatne” redakciju. (Pēc vidusskolas beigšanas pirmā vēlēšanās bija studēt žurnālistiku, bet tajā gadā šajā specialitātē studenti netika uzņemti.) Tieši iegūtā pietiekami vispusīgā ģeogrāfa izglītība ļāva jaunajai žurnālistei vadīt zinātnes lappusi “Heirēka”, kurā iepazīstināja jauniešus ar Zinātņu akadēmijas institūtiem, savukārt tie sagatavoja konkursa jautājumus skolēniem, kur galvenā balva bija ekskursija uz ZA Salaspils atomreaktoru. Zinātnes popularizēšanu Z. Kipere turpināja Latvijas Televīzijas zinātnisko raidījumu redakcijā un žurnālā “Zvaigzne”, pēc žurnāla slēgšanas – laikrakstā “Zinātnes Vēstnesis”.

Par 19. maijā notikušās LZA sēdes “Zinātnes popularizēšana sabiedrībā” vadmotīvu A. Balklava balvas laureāte bija izvēlējusies tēmu “Zinātne kā māksla”, uzaicinot piedalīties māksliniekus, kuru daiļrade tādā vai citādā formā saistīta ar zinātni. LZA goda loceklis tēlnieks un medaļu mākslinieks Jānis Strupulis gadu desmitiem saistīts ar zinātnes, medicīnas un astronomijas vēsturi. Viņš veidojis ievērojamu zinātnieku jubilejām un dažādiem notikumiem veltītas medaļas, visas Zinātņu akadēmijas vārdbalvu medaļas, LZA Lielo medaļu, LZA prezidenta amata ķēdi.

Raksturojot mākslinieku Gintu Gabrānu, akadēmiķis Elmārs Blūms atcerējās gadījumu, kad jaunais mākslinieks ieradās Fizikas institūtā un izrādīja interesi par magnētiskajiem šķidrumiem un to īpašībām. Tas izvērtās par vienu no interesantākajiem objektiem G.Gabrāna veidotajā Latvijas ekspozīcijā Venēcijas bienālē. Tā saucās “Paraspoguļi” un interesenti pēc Venēcijas izstādes slēgšanas varēja iepazīties ar ekspozīciju Rīgas Mākslas telpā. “Es neticēju, ka tur kaut kas iznāks, jo viņa iecerei vajadzēja pietiekami daudz magnētiskā šķidruma, kas ir dārgs un grūti dabūjams. Bet mākslinieks ir apbrīnojami mērķtiecīgs. Viņš prot atrast domubiedrus un iespējas”, teica E. Blūms. Šopavasar G.Gabrāns galerijā “Alma” rādīja jaunu izstādi “Asinsgaisma (Portreti)”, kur mākslinieks “portretējis” savus draugus. Izstādēs eksponātu tapšana parādīta attēlā: 1.Portretējamās personas asins lāse, 2.Balts lāzera stars, 3. Asins pilienā izkliedēta lāzera gaisma, 4. Gaismas viļņa interferences uz foto papīra.

Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta pētnieks Jānis Liepiņš bija sagatavojis prezentāciju “Biomāksla un aiz tās”, ar kuru interesenti var iepazīties LZA interneta mājaslapā. 2010. gada jūnijā Rīgā notika XII Starptautiskais Jauno mediju kultūras festivāls “MĀKSLA + KOMUNIKĀCIJA 2010”, kuras centrā bija jaunās tehnoloģijas kā radošās izpausmes līdzeklis un izaicinājums pastāvīgi mainīgajiem materiāliem mākslā. Festivāla ietvaros kim? galerijās Spīķeros varēja apmeklēt starptautisku biotehnoloģiju mākslas izstādi “TRANSBIOTICS”, kur “dzīvā matērija” (ieskaitot cilvēka DNS paraugus) izmantota mākslas darbu radīšanā. Savukārt LU Bioloģijas fakultātē notika biotehnoloģiju radošā darbnīca “Audu inženierija un māksla”, kuru vadīja Austrālijas Biomākslas laboratorijas Simbiotic A mākslinieki un pētnieki Orons Kacs (Oron Catts) un Dr. Jonata Zūra (Dr. Jonat Zurr). J. Liepiņš bija šī pasākuma koordinators. Pēc viņa teiktā, Austrālijas viesiem ir labi atstrādāta programma, ar kuru viņi uzstājas visā pasaulē, kur ir tam piemēroti apstākļi. Akadēmiķis Indriķis Muižnieks teica labus vārdus par jauno, enerģisko pētnieku un cerēja sagaidīt no viņa ne mazāku mērķtiecību katra jauna zinātnieka kvalifikācijas apliecinājuma – promocijas darba uzrakstīšanā.

Pēdējā atjaunošana 16-06-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS