Valtera Capa balva 2011

29-06-2011

Valtera Capa 2011.gada balvas pasniegšanas ceremonija notiks

2011. gada 5. septembrī plkst.15.00

Zinātņu akadēmijā (Akadēmijas laukumā 1, 3.stāvā)

2011. gada Valtera Capa balva piešķirta Dr.phys. Mārim Ābelem un Dr.phys. Kazimiram Lapuškam par foto un lāzeraparatūras izveidi kosmisko objektu novērošanai

Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Patentu valde, Vācijas firma MINOX GmbH

Valters Caps (1905–2003), LZA goda doktors, izcils izgudrotājs, ar savu pasaulslaveno miniatūro fotoaparātu VEF - Minox savulaik iepazīstināja pasauli ar Latvijas vārdu. Kopš 2005. gada ik pa diviem gadiem Latvijas Zinātņu akadēmija kopā ar LR Patentu valdi piešķir Valtera Capa balvu par izciliem izgudrojumiem.

Atzīmējot Jurija Gagarina lidojuma Kosmosā (12.04.1961.) 50. gadadienu, masu saziņas līdzekļi plaši atspoguļoja Latvijas zinātnieku devumu Kosmosa apguvē. Arī abi V. Capa balvas laureāti saistīti ar šo jomu jau no 1960. gada.

Abu laureātu galvenais „spēka pielikšanas punkts” – optiski – mehāniskie precīzie aparāti. Abiem pieder vairāki Latvijas un citu valstu patenti par Zemes mākslīgo pavadoņu fotogrāfiskās novērošanas aparātu un Zemes mākslīgo pavadoņu lāzera tālmēru izgudrošanu, par astronomiskiem teleskopiem, kas ražoti sērijā un izmantoti daudzas pasaules valstīs. M. Ābele un K. Lapuška konstruējuši universālu multirežīmu satelītu fotokameru AFU-75, kura kļuva par PSRS Satelītu novērošanas observatoriju sistēmas galveno instrumentu. Sērijveidā tika saražotas apm. simts kameras, kuras tika uzstādītas vairāk nekā 30 pasaules valstīs. Daudzviet: Japānā, Indijā, Ēģiptē, Somālijā, Bolīvijā, Francijas Gvajānā, Francijas Tālo Austrumu un Antarktikas teritorijās, Kergelenu un Jaunās Amsterdamas salās u.c. mūsu izgudrotāji – astronomi organizēja novērošanas punktus, apmācīja personālu un veica novērojumus.  

Zemes mākslīgo pavadoņu fotokameras un lāzertālmēri tiek izmantoti precīzu Satelītu koordinātu un attālumu noteikšanai, kurus tālāk izmanto Zemes kinemātisko un ģeodinamisko parametru, kontinentu dreifa, precīzā laika, Observatoriju ģeocentrisko koordinātu un globālo ģeocentrisko koordinātu sistēmu noteikšanai.

Pēdējā atjaunošana 1-09-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS