Mākslinieks – īsts filozofs

23-09-2011

zv/zv422-8.jpg

A.Edžiņas foto 

Tradicionāli pēc LZA Senāta sēdes 13. septembrī LZA izstāžu telpā atklāja izstādi. Netradicionālu.

LZA goda loceklis Ilmārs Blumbergs “Omnis”. Vienpadsmit darbi, sākot no Omnia mutantur, nihil interit. Viss mainās, bet nekas nezūd. Omnia orta cadunt. Viss, kas radies, iet bojā. Līdz Omnia mutantur. Viss mainās un Omnes una manet nox. Visus gaida viena un tā pati nakts.  

 
zv/zv422-7.jpg 

LZA prezidents Juris Ekmanis: Laiku pa laikam mākslinieki parāda savus radošos darbus, arī LZA goda loceklis Ilmārs Blumbergs. Viņam bijis ražīgs gads – dalība V. Purvīša balvas pretendentu izstādē, starptautiska atzinība... Arī šajā izstādē darbi rada skatītājiem pietiekami sarežģītas emocijas. Zinātnieki spriež pragmātiski – gribam piesaistīt mākslinieku Pasaules Latviešu zinātnieku III kongresam.  

LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš: Gribu apsveikt mākslinieku ar ienākšanu LZA – tiešā un pārnestā nozīmē. Šeit materiālzinātnes un identitātes problēmas izpaužas gan filozofiskos parakstos, ka nekas nezūd, gan parakstu spoguļattēlos.  

LZA goda loceklis Indulis Ojārs Ranka: Nekas nezūd, bet viss iet bojā – mainās. Daudz traģisma, pesimisma, bet skaisti. Grozu galvu, skatos, cik plašas iespējas (to) redzēt.

Akadēmiķis Viktors Hausmanis: Gribu pateikt paldies māksliniekam par ieguldījumu teātra mākslā – scenogrāfiju izrādēm “Brands”, “Jāzeps un viņa brāļi”, “Aīda”. Šeit saskan zinātne un māksla. Blumbergs lika iedziļināties “Brandā”, meklēt jaunus izteiksmes līdzekļus.

LZA goda loceklis Ilmārs Blumbergs: Gribas savienot nesavienojamas lietas – foto, glezniecību, tekstu. To nevar. Gribas savienot nesavienojamo – teātri – gleznu. Īstā vieta tam ir šeit – zīmējums uz audekla, foto, teksts. Ja vēl nāk klāt kāds sīks kukainis... kur mākslinieks ņem ikdienas foto+ tekstu + nospiedumu no kukaiņa, kas paliek kā mūžības apjēga. Te pat nav vajadzīgs spoguļattēls– spēle, ka teksts ir. Var būt teksts vai ķeburs. Viss palicis mūžīgs kā dzintarā (ievietots). Ēna – Nakts karalienes ēna kā tēls iziet cauri fotogrāfijai... arābu burti “Dievs ir”... Esmu sev noskaidrojis, cik tālu šādos meklējumos var iet... Doma – kurā mirklī beigt – katrs mākslinieks tai “iziet cauri”. Un lūk – maza izstāde, darbi un teksts, kas liek domāt. Teātrī tu esi saistīts ar citiem cilvēkiem, tu esi kā lūdzējs (mākslā brīvs).

Akadēmiķe Maija Kūle: Īsts filosofs! Jūs daudz domājat, Māksliniek!

Dr. art. Stella Pelše ar krāšņu lielziedu dāliju sveica autoru LMA Mākslas vēstures institūta vārdā. Dictum sapienti sat est. Gudram ar teikto pietiek. Pateiksimies par mākslinieka ticību mūsu izpratnei un priecāsimies par oriģinālu izstādi.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 23-09-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS