Ceturtdien,10. novembrī plkst. 18:00 Eiropas Savienības mājā Sarunu istabā Aspazijas bulvārī 28, Rīgā
”Ģenētiski modificēta pārtika: panaceja vai inde? "
Kafejnīcas vakara sarunu temats būs veltīts ģenētiski modificētas pārtikas problēmai.
Ģenētiski modificēta pārtika ir pārveidoti organismi, kurus lieto uzturā bez iepriekšējas pārstrādes, piemēram, augļi un dārzeņi, kā arī citas pārtikas preces, kas ražotas no materiāliem, kas iegūti no ģenētiski modificētiem organismiem. Tā ir rezultāts zinātnieku centieniem mērķtiecīgi ar gēnu starpniecību piešķirt vēlamās īpašības augam vai dzīvniekam. Ar gēnu inženierijas paņēmieniem var radīt organismus ar visdažādākajām īpašībām, piemēram, kartupeļus ar lielāku cietes saturu, augļus un dārzeņus, kas izturīgāki pret kaitēkļiem, vai labību, kas ir izturīga pret herbicīdiem.Vecā anekdote par arbūza sakrustošanu ar tarakāniem - tā, lai sēkliņas pašas skrietu prom, kļūst par ticamu realitāti, pateicoties fantastiskajai zinātnes attīstībai gēnu inženierijas jomā.
Meklējot atbildi uz jautājumu - kā nodrošināt pārtiku cilvēcei, kuras skaits nepārtraukti pieaug, zinātnieki veic aizvien trakākus eksperimentus, lai ģenētiskās modifikācijas ceļā radītu izturīgākus un ražīgākus organismus un ražotāji varētu saražot aizvien vairāk pārtikas produktus. Kukurūza, soja, kartupeļi un citi pārtikas produkti pasaulē lielos apjomos tiek audzēti izmantojot tieši ģenētiskās modifikācijas metodi. Tomēr jautājumam par to, vai un kā šāda pārtika ietekmē cilvēka organismu, joprojām nav skaidras atbildes. Vai ģenētiski modificētā pārtika patiešām glābs pasauli no bada? Vai šādi iegūta pārtika ir lētāka? Un vai ģenētiski modificēti kultūraugi - ražīgāki? Pasaulē turpinās zinātniskie pētījumi un plašas diskusijas par ģenētiski modificēto organismu izmantošanas lietderību….
Arī zinātnes kafejnīcā runāsim par ģenētiski modificētiem pārtikas produktiem, to izplatību, kaitīgumu, iespējām izvairīties no to lietošanas, lauzīsim mītus un noskaidrosim patiesību.
Kafejnīcas pasākumu vadīs Dr. Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijā kā eksperti piedalīsies Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes dekāns Nils Rostoks, Zemkopības ministrijas speciāliste Inese Aleksejeva un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR speciāliste Ieva Rodze.
Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par aktuāliem un sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot sev interesējošus jautājumus un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā, kas šajā reizē ir ģenētiski modificēti pārtikas produkti.
Zinātnes kafejnīca aicina atnākt, pievienoties diskusijām un iegūt sev noderīgas zināšanas.