Meklēt pasaku un atrast (to)

6-01-2012

zv/zv427-2.jpg
Anitu Paegli sveic Jānis Stradiņš
A.Edžiņas foto
 
13. decembrī LZA izstāžu telpā atklāja pazīstamās bērnu grāmatu ilustratores, prof. P. Upīša audzēknes Anitas Paegles darbu izstādi. Skatītāji ātri iedeva pašizvēlētu nosaukumu – “izstāde priekam”. Nams ar gaišiem logiem zvaigžņotā Ziemassvētku naktī, eglīte, kaķis (tradicionāli! ) uz Vecrīgas jumta, filigrāna porcelāna kafijas tasīte, dejojoši putni un pat “Laimas” ražojumi no tiem laikiem, kad šokolāde šķita garšīgāka un “Karakuma” konfektes papīriņu greznoja kamieļu attēls. Fantāzijā un noskaņās bagāti, priekšsvētku atmosfēras piesātināti darbi uzrunā visu paaudžu skatītājus.

To, izstādi atklājot, uzsvēra arī akadēmiķis Jānis Stradiņš: Jūs mūs padarāt par bērniem, šie darbi jāuzlūko ar cieņu un mīlestību, jo tā ir atgriešanās bērnībā, mums visiem atmērītajā brīnumu laikā. Lieliskas ilustrācijas bērnu grāmatām. Slavējami, ka jūs uzturat tradīciju. Ne velti ir saņemta Latvijas un starptautiska atzinība, arī izvirzījums uz H. K. Andersena balvu. Mēs turēsim īkšķus, lai jūs to 2012. gada pavasarī saņemtu ... LZA goda loceklis Jānis Andris Osis: Ilustrācijas vairāk izstāsta pašas par sevi. Te ir divi pretmeti, kas saplūst harmonijā – darbi perfekti, izpildīti izcilā tehniskā līmenī, un te ir reti sastopama pieeja – šajā perfekcionismā nav pazaudēta dvēsele. Akadēmiķis Andrejs Siliņš: Jāved ciemā mazbērni, jo te ir kaut kas no piemirstā, te ir tik svaiga apkārtnes uztvere. Bērni jau redz savādāk, dziļāk, bieži vien to, ko zinātne nesaprot. Animācijas filmu, bērnu grāmatu un žurnālu māksliniece Ilze Dambe: Priecājos, tā ir Anitas kārtējā izstāde, Anita padalās ar pasauli. Akadēmiķis Viktors Hausmanis: Te ir atgriešanās tur, kur mēs kādreiz bijām, atgriešanās mājā, kurā daudz sirsnības. Apgāda “Zinātne” Valdes priekšsēdētāja Ingrīda Segliņa apsveica mākslinieci, un, zinot viņas darbu galvenos varoņus, dāvāja grāmatu ar Rīgas kaķiem uz vāka un Jura Zvirgzdiņa ekskursiju pa Vecrīgu.

Anita Paegle: Paldies, ir patīkami klausīties labos vārdos. Man patīk zīmēt klusiņām, mājās, kad neviens netraucē. Es savu rokrakstu nemainu. Es daudz staigāju, vēroju pilsētu, vēroju jumtus. Lai jums paliek atmiņas. Lai izdodas meklēt pasaku un atrast.

Kāds saulains optimisms! Piešķirt poēziju pat sienas pulkstenim!– sacīja LZA goda loceklis, režisors un mākslinieks Jānis Streičs, sniegdams autorei oranžas, dzīvespriecīgas rozes.

Mums arī izdosies – atrast pasaku un poēziju. It īpaši, ja “Zinātnes Vēstneša” lasītāji apmeklēs šo izstādi ģimenes pavadībā.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 6-01-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS