Latvijai – Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas Goda senators un pieci jauni locekļi

8-03-2012
zv/zv430-1.jpg

3. martā Zalcburgas universitātes Lielajā aulā notika Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas (EZMA) Goda senatoru inaugurācija Viņi bija divi – Maķedonijas prezidents Gjorge Ivanovs, kurš kļuva arī par Goda protektoru, un Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš, kurš Eiropas akadēmiķis ir jau kopš 1991. gada. Viņiem pasniedza diplomus latīņu valodā (tie tika arī nolasīti) un amata ķēdes. 


G.Ivanovs un J.Stradiņš, stāvot līdzās
F. Ungeram, uzklausa viņiem veltītos vārdus       M.Auziņa foto
 

zv/zv430-2.jpg 

Tūdaļ arī abi EZMA Goda senatori tika likti pie darba un palīdzēja pasniegt diplomus un nozīmītes jaunievēlētajiem akadēmijas locekļiem, kopskaitā 50 – 60 zinātnes un mākslas pārstāvjiem. Viņu vidū bija pieci no Latvijas – Latvijas Universitātes rektors akadēmiķis Mārcis Auziņš, OSI direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš, Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Eiropas Parlamenta deputāte ekonomikas profesore Inese Vaidere un visu mīlētā un cienītā brīnišķīgā operdziedātāja Elīna Garanča, kura gan uz ceremoniju nebija varējusi ierasties. 


Jaunie EZMA locekļi – M. Auziņš, Z.Stankevičs,
I. Vaidere, I. Kalviņš

Akadēmiķis Jānis Stradiņš ar EZMA prezidentu profesoru Feliksu Ungeru tika apmainījušies domām par nākamo abu akadēmiju kopīgo Feliksa balvu pasniegšanu. Tā varētu notikt 2013. gadā Turaidas pils rezervātā (Feliks Ungers uzskata par savas dzimtas pirmtēvu līvu vadoni Kaupo) ar tai sekojošo Krimuldas, Cēsu un Ungurmuižas apskati. Kā zināms, Feliksa balvas tiek pasniegtas reizi divos gados EZMA izbraukuma sēdēs, un iepriekšējā reize bija 2011. gadā Rundāles pils muzejā, Apvienotā Pasaules latviešu zinātnieku 3.kongresa un Letonikas 4. kongresa laikā. Nākamās izbraukuma sēdes temats varētu tikt veltīts nacionālajai identitātei un multikulturālismam.

Z.K.

Pēdējā atjaunošana 22-03-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS