Diplomi 2011. gada izcilībām zinātnē

14-04-2012


zv/zv431-1.jpg
Teorētiskajās zinātnēs diplomu saņem LZA goda
loceklis profesors Jānis Osis (RTU)
A. Edžiņas foto
Jau desmito gadu, kopš 2002. gada, Latvijas Zinātņu akadēmija nosauc izcilākos sasniegumus teorētiskajās zinātnēs un praktiskajos pielietojumos. Tie tiek publiskoti masu saziņas līdzekļos un zināmā mērā sabiedrības acīs atspoguļo arī zinātnes veikumu kopumā. Atzīmējot apaļo gadskārtu, 3. aprīlī tika iedibināta jauna tradīcija – zinātniekiem vai zinātnieku grupām, kuras izpelnījušās augsto novērtējumu, pirmo reizi pasniedza ierāmētu un iestiklotu diplomu, gatavu piekāršanai pie sienas. 
zv/zv431-2.jpg
Akadēmiķis Jānis Gardovskis bija viens no izcilā
praktiskā asnieguma – Latvijā pirmās aknu
transplantācijas operācijas vadītājiem un
veicējiem
A. Edžiņas foto

Kā teica Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, desmit gados šādu ievērojamu sasniegumu ir bijis vairāk nekā simts (parasti tiek nosaukti pieci teorētiskie un pieci praktiskie sasniegumi, bet 2011. gadā – pa sešiem katrā grupā), tādēļ ir vērts sākt jaunu tradīciju un godināt zinātniekus ne tikai vārdiski – presē, bet arī personīgi. 

Sasniegumu autoriem (sasniegumi publicēti “ZV” Nr. 1(427) 2012. gada 9. janvārī) bija dotas 3–5 minūtes sava darba kodolīgai un populārai prezentācijai, un viņi tiešām bija ļoti centušies to padarīt saprotamu un atraktīvu (iesaistot pat mērkaķi, kas sākumā sirgst ar Parkinsona slimību, bet beigās ir “vesels un laimīgs”). 

Atzīstot pasākumu par izdevušos, tika spriests arī par to, vai turpmāk nepārņemt citas akadēmijas – Kino akadēmijas pieredzi un sasniegumus, līdzīgi Oskaram, turēt noslēpumā līdz diplomu pasniegšanas brīdim, tā sakairinot kā zinātnieku, tā žurnālistu interesi.

Z. Kipere

Pēdējā atjaunošana 14-04-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS