Var arī tā...

31-05-2012

zv/zv433-5.jpg Vaicāts, kādu nosaukumu izvēlēsies savai izstādei LZA, mākslinieks Edgars Folks atteica: “Var arī tā...”. Kā? Atsedzot rūpīgi jo rūpīgi iesaiņotos darbus, atklājās Edgara Folka varoņi. “Ticējumi par laiku”, detektīvvaronis āpsis, baravikas (no pastmarkas), krēpjainais vilks, polārpūce, mazā panda, brūnais lācis, ezis, eksotiskie putni. No pirmā acu uzmetiena skaidrs, kāpēc “var tā”– precīzs, filigrāns zīmējums, izsmalcinātas detaļas, bet pāri visam – iejušanās zīmētā dzīvnieka, putna vai auga tēlā, aiznesot noskaņojumu līdz skatītājam.  

Edgars Folks, pārstāv glezniecību, stājgrafiku, animāciju, monētu, pastmarku dizainu. Pašlaik aizņemts pavasara “zemes darbos” Madonas rajonā, mākslinieks uzticēja izstādes atklāšanu dzīvesbiedrei, tekstilmāksliniecei Signei Folkai.

LZA prezidents Juris Ekmanis atzina, ka izstāde ceļ LZA prestižu. Pazīstam Edgara Folka daudzpusīgās aktivitātes. Un šo tēlu vērošana – gan ezīša, kurš, šķiet, no miglas iznācis, gan pašapzinīgā gaiļa, gan Rīgas Zoodārza iemītnieku iepazīšana sagādā prieku, sacīja prezidents. Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš uzteica skaistos, iedvesmojošos darbus un to, ka Edgara Folka polārpūcei atrasta īstā vieta – zem akadēmijas ģerboņa. Skaisti darbi, skaistas ieceres. Lai dzīvnieku pasaule ar saviem raksturiem mūs pacilā un iepriecina. Visu cieņu mākslinieka uzticībai Latvijas zemei, cienu tādus cilvēkus. Mēs dzīvē laiku iedalām posmos – sakām – Hruščova laiks, Brežņeva laiks. Mākslā, ilustrācijās – Zeberiņa, Kronenberga paaudzes. Šeit Edgaram Folkam aiz katra darba ir zīme. Tā ietekmē, un bērnu psihe to jutīgi uztver. Ierakstīts gudrāk nekā Lielvārdes jostā.

Akadēmiķe Vija Zaiga Kluša, kuru ar mākslinieka ģimeni vieno radniecības saites, uzteica viņa veidotās medaļas par Latvijas vēstures tēmām un atzina, ka nav koncentrētāka, filigrānāka izpildījuma kā Edgara Folka zīmētās bērnu grāmatu ilustrācijas.

Signe Folka sacīja: Edgars ir dziļi nacionāls cilvēks, vienpatnis, viņam tuvi latviešu raksti, viņa darbi ir pozitīvi. Viņam gribas būt laukos (zeme jāapstrādā), viņam patīk pats process. Darbos ģerboņi, heraldika, aizsargājamie dzīvnieki. Pirms 20 gadiem sākās sadarbība ar grāmatizdevējiem (E. Vollesa romānu ilustrācijas), tad kļuva populāra kaķu grāmata, ticējumi. Edgars iedziļinās tēmās, pēta vēsturi un rūpīgi strādā.

Piebildīsim: sev raksturīgajā manierē, kura kļuvusi tik pazīstama. Skatītāju atzinība un labie vārdi lai dod prieku un iedvesmu māksliniekam – zemes kopējam! Bet skaistie darbi lai iepriecina skatītājus!

I. T.

Powered by Elxis - Open Source CMS