Ārstiem un gāzes speciālistiem piepulcējas trīs jauni laureāti

31-05-2012

zv/zv433-3.jpg
No kreisās: I. Meirovics, J. Raibarts, A. Dāvis,
M. Kalējs, A. Ješinska un J. Ekmanis
A. Edžiņas foto
 
22. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijas, A/S “Latvijas gāze” un RTU Attīstības fonda balvas saņēma trīs augstas raudzes speciālisti. Par mūža veikumu kardioloģijā sumināja Rīgas Stradiņa universitātes profesoru JĀNI RAIBARTU, kuru kolēģi raksturoja kā “zinātnes urķi”. Profesora interešu lokā ir sirds un asinsvadu slimību patofizioloģija un diagnostika, it īpaši arteriālā hipertensija, tās klīniski fizioloģiskie raksturojumi, hemodinamisko izmaiņu diagnostika un atbilstošas ārstēšanas izvēle. 

Kā atzinās “Latvijas gāze” valdes priekšsēdētājs Dr. Adrians Dāvis, viņš gan maz ko esot sapratis no specifiskās terminoloģijas, bet viņu interesē, ko darīt, lai samazinātu 45 % hipertensijas skarto Latvijas iedzīvotāju skaitu, jo tāds skaitlis tika minēts. Jānis Raibarts atbildēja īsi – pēc iespējas mazāk iet darbā, lietot pareizu uzturu un tā pašam sev palīdzēt, jo jāatceras, ka jebkuras zāles ir inde, kas jālieto tikai galējos gadījumos. No tā varam spriest, ka laureātam nav svešs humors un pozitīva attieksme pret dzīvi, kas jau pati ir veselības ķīla. Vēl Adrianu Dāvi interesēja, kāda bijusi lielākā zivs, kuru savā mūžā laureātam izdevies izvilkt. Tā esot bijusi 6,5 kilogramu smaga līdaka.

Laureāts, pateikdamies par augsto apbalvojumu, solīja arī turpmāk rūpēties par jaunās mediķu paaudzes audzināšanu, ko uzskata par savu galveno uzdevumu.

Jaunā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra ārsta – sirds ķirurga MĀRTIŅA KALĒJA promocijas darba par sirds vārstuļu bioprotezēm vadītājs ir Dr.med. “Latvijas gāzes” 2004.gada jauno zinātnieku balvas laureāts Pēteris Stradiņš. Sirds ķirurģijas centra vadītājs, “Latvijas gāzes” balvas 2002. gada laureāts LZA goda doktors Romans Lācis raksturoja laureātu kā idejām bagātu, jaunām vēsmām atvērtu cilvēku, kurš ciena pēctecību un neuzskata, ka pirms viņa nekas labs nav bijis. Adrians Dāvis apspēlēja laureāta vārdu un uzvārdu. Mārtiņos mielojamies ar pildītu zosi, savukārt kalējs izsenis Latvijā ir bijusi visgodājamākā profesija. Laureāta vārds un uzvārds apvienojumā ar talantu, gribasspēku un darba spējām garantē sekmes savā izvēlētajā dzīves ceļā.

A/S “Latvijas gāze” Starptautisko attiecību daļas vadītāju ANDRU JEŠINSKU Adrians Dāvis raksturoja kā izcilu speciālisti, ar kuru rēķinās Eiropas Savienībā, un izteica bažas, vai tik Eiropa negrasās viņu pārpirkt, kā savulaik “Latvijas gāze” “pārpirka” viņu no “Latvenergo”. “Viņai ir jābūt “Latvijas gāzē” un jānoliek Eiropas Savienība pie vietas”, teica Adrians Dāvis. Andra Ješinska savā atbildes runā “visas zāles priekšā” apsolīja arī turpmāk palikt par Latvijas kadru un nest Latvijas vārdu pasaulē.

Pasniedzot Andrai Ješinskai ziedus no Latvijas Zinātņu akadēmijas, Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas nodaļas priekšsēdētājs akadēmiķis Raimonds Valters gluži samulsis atzinās, ka tikai nupat uzzinājis, ka Andras tētis ir Latvijas Zinātņu akadēmijas eksprezidents, pazīstamais ķīmiķis, visu cienītais un mīlētais kolēģis Tālis Millers. Prieks par vecākiem un prieks par meitu!

Zinātņu akadēmijas un “Latvijas gāzes” kopīgā balva šogad pasniegta jau vienpadsmito reizi un ir viena no vecākajām no balvām, kuru LZA piešķir kopā ar kādu uzņēmumu. LZA prezidents Juris Ekmanis izteica gandarījumu par ražīgo sadarbību, savukārt Adrians Dāvis atgādināja, ka Latvijai, kurai nav savu derīgo izrakteņu, vienīgā bagātība atrodas mūsu galvās un rokās. Tie ir mūsu talantīgie mākslinieki, mūziķi, zinātnieki, kuri jāatbalsta arvien vairāk.

Z. Kipere

Pēdējā atjaunošana 31-05-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS