Nazis kā dzīves asmens

28-06-2012

zv/zv434-1.jpg

Kaspars Zariņš un Pedants    A.Edžiņas foto

 
Zariņu dzimta ir pierakstīta šajā mājā – Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Indulis Zariņš bija LZA goda loceklis, LMA profesors Kristaps Zariņš šeit izstādīja savus darbus, tagad ir kārta LMA profesoram Kasparam Zariņam, – sacīja LZA prezidents Juris Ekmanis, 19. jūnijā atklājot mākslinieka izstādi.  

Paldies par atsaucību – zinātnieki un mākslinieki ir radoša publika, tikai vizuāli tas izteikts katram savādāk. Galvenais – lai skats uz dzīvi ir radošs, oriģināls. Svarīgi uztaisīt (uzzīmēt, uzgleznot) paradoksālu situāciju, piemēram, Pedants – tas esmu es pats, dzīves paradoksa vēstījums. Tikpat svarīga ir krāsa, kurai jārunā, svarīgi uzgleznot īstenību, pasakot melus. Ir jāmainās, lai nenomirtu – teica mākslinieks un uzdāvināja Zinātņu akadēmijai savu nesenās izstādes katalogu. Jāpiebilst, tajā ir plašs priekšvārds, autora atbildes mākslas zinātnieces Ingas Šteimanes jautājumiem. Sadarbība turpinās – sacīja LMA rektors Aleksejs Naumovs – Es savulaik mācījos pie Induļa Zariņa, tagad pie mums ar Kasparu studenti apgūst jaunu redzējumu, izmēģina dažādas tehnikas.

Reizē ar LZA pārstāvjiem Kasparu Zariņu sveica mākslinieki un mākslas zinātnieki: Vija Zariņa, Aleksejs Naumovs, Ojārs Spārītis, Valdis Villerušs, Arta Dumpe, Elita Grosmane, Eduards Kļaviņš. No Ingas Šteimanes sarunas ar Kasparu Zariņu “Kaspars Zariņš. Iekšējā balss. Izstāde Rīgā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Baltajā zālē. 31. 03. – 16. 05. 2010.:

“Kas ir māksla? Kā es saku studentiem, māksla ir zibenssakritība starp prasmi un ideju. Ir mūžīgas paralēles, kas praktiski nekad nesatiekas – prasmes un idejas. Mākslinieks ir tas, kurš spēj ielikt sevi pa vidu šķērsām un savienot šīs paralēlās plūsmas. Tad rodas māksla. Kad un kāpēc deģenerējas inteliģence? Tad un tāpēc, kad trūkst spējas atrast jaunu ideju. Tāpēc jebkura skola, skatoties nākotnes perspektīvā, jau pirmsākumā ir nolemta bojāejai. Izgriezt gabalu no ideju substances un vizualizēt to brīnumainā veidā – tā ir tā lielākā māksla.”

I. T.

Pēdējā atjaunošana 28-06-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS