Latvijas Zinātnieku savienībā

28-06-2012


8. un 9. jūnijā Latvijas Zinātnieku savienības Valde devās divu dienu ilgā izbraukuma sēdē uz Kurzemi.

Pirmā pieturvieta bija Ventspils Olimpiskais centrs, ar kuru iepazīstināja LZS Valdes priekšsēdētājs Uldis Grāvītis. Ventspils Augstskolā notika tikšanās ar rektoru Dr. oec. Jāni Eglīti. Augstskolu izrādīja zinātņu prorektors Dr. sc. ing. Aigars Krauze. LZS Valdes locekļi iepazinās ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku, apmeklēja Elektronikas testēšanas laboratoriju un aplūkoja ATP uzņēmumu produkciju.

Tālāk ceļš veda uz Irbeni, uz Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru, kuru viesmīlīgi izrādīja LZS Valdes loceklis Ivars Šmelds. Tie, kam bija interese, varēja uzkāpt uz milzu radioastronomiskā teleskopa “šķīvja”.

Brauciena galamērķis un nākamās dienas apskates objekts bija Rucavas arboretums, kuru izveidoja Nacionālā Botāniskā dārza Dendrofloras nodaļas zinātnieki LZS Valdes locekles Ināras Bondares vadībā. Viņa arī iepazīstināja ar arboretumu.

Idejas autors bija viens no Latvijas vadošajiem dendrologiem Raimonds Cinovskis, to realizēja Nacionālais Botāniskais dārzs kopā ar pagasta pašvaldību, kura izdalīja apmēram 5 hektārus zemes bijušajā muižas parkā un līdzēja ar darbaspēku. Augu materiāla sagādi un zinātnisko vadību nodrošināja Nacionālais Botāniskais dārzs.

1997. gada aprīlī tika izdarīti pirmie stādījumi. Skolas mežā iekārtoja ēriku dzimtas augu un īvju stādījumus, jo Dienvidkurzeme ar samērā maigo piejūras klimatu ir vienīgā vieta, kur Latvijā īves aug savvaļā.

Ar arboretuma zinātnieku palīdzību tika sakopts Rucavas baznīcas dārzs, pie pašvaldības ēkas acis priecē 19 dažādas magnolijas. Ir iecerēts to skaitu palielināt līdz 30. (LU Botāniskajā dārzā aug tikai pāris magnoliju.)

LZS Valdes locekļi Rīgā atgriezās gandarīti par redzēto, par ko paldies tās locekļiem – izbraukuma sēdes organizētājiem.


Sveicam

Latvijas Zinātnieku savienības
Valdes priekšsēdētāju ULDI GRĀVĪTI apaļajā jubilejā!

“Trīs lietas. kas jāvēl sev un citiem:

VESELĪBA, PRIEKS UN DRAUGI.”

LZS

Pēdējā atjaunošana 28-06-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS