Latvijas Zinātņu akadēmijas nominētais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs saņēmis prestižu apbalvojumu zinātnē

17-09-2013
Pasakumi/IMG_8480_Foto_Toms-Ginbergs-LU_121018.JPG

V.Kaščejevs stāsta par Higsa bozonu LU Zinātnes
kafejnīcā 2012.g.  18.oktobrī.
Foto: T.Grīnbergs (LU)

Šā gada pavasarī Latvijas Zinātņu akadēmija kārtējo reizi saņēma uzaicinājumu no Globālā zinātņu akadēmiju tīkla (angliski pilns nosaukums IAP: the global network of science academies) nominēt 1-2 spēcīgus jaunos zinātniekus (ne vecākus par 40 gadiem) konkursam, kurā IAP kopā ar Pasaules Ekonomikas foruma Jauno līderu apvienību izvēlas no visas pasaules pieteiktos 40 labākos jaunos zinātniekus, kuri tiek aicināti piedalīties ikgadējā Pasaules Ekonomikas foruma (notiek Ķīnā) ietvaros notiekošajā Jauno līderu sanāksmē (Annual Meeting of the New Champions 2013).

Šā gada uzstādījums bija pieteikt jaunos zinātniekus, kas nodarbojas ar augsta līmeņa pētniecību (frontier research) inženierzinātnēs un tehnoloģijās. Potenciālo kandidātu izvēlei Latvijas Zinātņu akadēmija uzrunāja 2012. gada nozīmīgāko Latvijas zinātnes sasniegumu autorus atbilstošajās nozarēs. Mūsu akadēmijas īstenais loceklis Andris Ambainis rekomendēja nominācijai PhD/Dr.phys. Vjačeslavu Kaščejevu.

Pirmo reizi kopš 2008. gada, kad Globālais zinātņu akadēmiju tīkls sadarbībā ar Pasaules Ekonomikas forumu nāca klajā ar iniciatīvu nosaukt 40 izcilākos jaunākos zinātniekus, Latvijas pārstāvis ir iekļuvis šādā prestižā pasaules izcilnieku grupā.

Šā gada Jauno līderu sanāksme bija veltīta inovāciju nepieciešamībai un tās nosaukums bija "Meeting the Innovation Imperative". Katru gadu sanāksme notiek Ķīnā un arī šogad tā notika no 11.-13. septembrim Daļanā (Dalian) un tajā piedalījās ap 1600 dalībnieku no pasaules 90 valstīm. Pasākums, kas ir nozīmīgākā biznesa pasaules tikšanās Āzijā, ir pazīstams arī ar nosaukumu „vasaras Davosa". Pasākuma laikā tika godināti četrdesmit jaunie zinātnieki no 19 valstīm, un viņu vidū bija arī Latvijas Universitātes kvantu fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs, kurš tika nominēts par sasniegumiem kvantu nanoelektronikā. Šogad viņš ir vienīgais laureāts no Centrālās un Austrumeiropas. Apbalvojumu Vjačeslavam Kaščejevam pasniedza Pasaules Ekonomikas foruma dibinātājs un izpilddirektors profesors Klauss Martins Švābs (Klaus Martin Schwab).

Apsveicot V.Kaščejevu LZA prezidents Ojārs Spārītis raksta: „Ļoti spilgti atceros, cik vitāli un cilvēciski Jūs š.g. 17. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijā prezentējāt savu un A. Ambaiņa kopīgo pētījumu... Esmu bezgala lepns par Jūsu talanta spējām un Latvijas zinātnes izcilību Jūsu personā, saņemot "Pasaules Ekonomikas foruma" balvu".

LZA Senāts savā sēdē 17.septembrī izteica gandarījumu par V.Kaščejeva un Latvijas zinātnes panākumu.

Pēdējā atjaunošana 17-09-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS