Parakstīts sadarbības protokols

15-01-2014

Parakstīts sadarbības protokols

Atklāts konkurss par 6000 eiro vērto L`ORÉAL Latvijas stipendiju „Sievietēm zinātnē"

Pasakumi/LVM7545.jpg

14. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) tika svinīgi parakstīts sadarbības protokols starp kosmētikas koncerna L`ORÉAL Baltijas filiāli, UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju (LNK) un LZA. Sadarbības protokolu parakstīja LZA prezidents Ojārs Spārītis, L`Oreal Baltic ģenerāldirektors Benuā Žilia un UNESCO LNK Zinātnes programmu padomes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš.


Foto: Māris Morkāns

Līdz ar protokola parakstīšanu izsludināta pieteikšanās uz 2014. gada L`ORÉAL Latvijas stipendiju Sievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. Konkursa kārtībā tiks piešķirtas trīs stipendijas, katra 6000 eiro vērtībā. Viena no tām paredzēta zinātņu doktorei vecumā līdz 40 gadiem iecerēto pētījumu veikšanai, divas - doktorantēm līdz 33 gadu vecumam disertācijas izstrādei. Uz stipendiju aicinātas pieteikties zinātnieces, kas veic pētījumus dzīvības zinātnēs vai materiālzinātnēs. Stipendijas „Sievietēm zinātnē" mērķis ir atbalstīt sieviešu iespējas veidot karjeru zinātnes jomā un mudināt jaunās pētnieces veikt savu pētniecisko darbību Latvijā.

Šogad tiek atzīmēta Latvijas stipendiju programmas „Sievietēm zinātnē" desmitgade. Šajā laikā atbalstīti 27 zinātnieču pētījumi, vairākas bijušās stipendiātes jau kļuvušas par akadēmiķēm, ievērojami audzis stipendijas apjoms un nostiprinājies tās prestižs. Stipendijas Goda patronese kopš tās pirmsākumiem ir bijusī Latvijas Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga.

Viena no pirmajām L`ORÉAL Latvijas stipendijas ieguvējām, bioloģijas zinātņu doktore Ruta Muceniece, profesore, LZA akadēmiķe un stipendijas žūrijas komisijas locekle, novērtē šāda atbalsta nepieciešamību zinātnei, sakot: „Zinātnieks laikam ir vienīgā profesija, kur algai un darbam nepieciešamajiem materiāliem nauda jāmeklē pašam darba ņēmējam. Mēs rakstām neskaitāmus projektus par ļoti dažādām tēmām un sūtām pieteikumus dažādiem fondiem cerībā saņemt finansējumu, kā arī pielāgojamies naudas devēja interesēm. Tāpēc jo īpaši augstu vērtēju L`ORÉAL Latvijas stipendijas „Sievietēm zinātnē" sniegto radošo brīvību zinātniecēm pašām izvēlēties pētījumu tematiku dzīvības un materiālzinātnēs.Tālajā 2005. gadā šī stipendija nostiprināja manu ticību, ka zinātnieces ir vēlamas arī Latvijā, un nu jau desmito gadu tā palīdz augt to talantīgo sieviešu skaitam, kuras Latvijā pievērsušās zinātnei."

Stipendijas pieteikumus pieņems līdz 2014. gada 4. marta plkst. 17.00 UNESCO LNK Rīgā, Pils laukumā 4 - 206. Papildu informācija www.unesco.lv un pa tālruni 67325109.

Zinātnieču pieteikumus izvērtēs un par stipendijas piešķiršanu lems akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadīta žūrijas komisija, kurā ir ievērojami Latvijas zinātnieki - LZA locekļi, t.sk. divas  zinātnieces, kuras  pašas saņēmušas šo stipendiju - LZA akadēmiķe Ruta Muceniece un Eiropas Zinātņu akadēmijas (Academia Europaea) locekle, LZA korespondētājlocekle Aija Linē.

L`ORÉAL Latvijas stipendijaSievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu izveidota starptautiskās L`ORÉAL-UNESCO sadarbības programmas "For Women in Science" ("Sievietēm zinātnē") ietvaros. 1998. gadā starptautiskais kosmētikas koncerns L`ORÉAL, kura pētniecības centros kosmētikas līdzekļu izstrādē un fundamentālos pētījumos 30 zinātnes nozarēs nodarbināti vairāk nekā 3800 darbinieki, no kuriem

70 % ir sievietes, un UNESCO apvienoja spēkus zinātnieču atbalstam, lai popularizētu sieviešu sasniegumus zinātnē un mazinātu dzimumu nevienlīdzību karjeras veidošanas iespējās šajā jomā.

Papildu informācija: Estere Braķe, stipendijas koordinatore, tālrunis: 29122790, e-pasts:

Pēdējā atjaunošana 15-01-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS