Baltijā modernākais kodolu magnētiskās rezonanses centrs

7-02-2014
zv/zv461-3.jpg

OSI direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš un
akadēmiķis Jānis Stradiņš, pārgriežot lentīti, atklāj jauno KMR iekārtu

ES 7. Ietvarprogrammas projekta INNOVABalt ietvaros 2014. gada 27. janvārī Latvijas Organiskās sintēzes institūtā (OSI) notika starptautisks simpozijs ar Austrālijas, Francijas, Anglijas, Dānijas, Zviedrijas un vietējo zinātnieku piedalīšanos. Simpozija mērķis bija ne tikai apmainīties ar zināšanām KMR pētījumu jomā, bet arī popularizēt KMR pielietošanas iespējas starp pētniekiem Latvijā. Pasākums sakrita ar Baltijā modernākās kodolu magnētiskās rezonanses (KMR) iekārtas atklāšanu, kas iezīmē jauna starptautiska KMR centra parādīšanos Baltijas jūras reģionā.

Magnētiskā rezonanse ir labi pazīstama kā medicīniskās izmeklēšanas metode, ar kuru iegūst cilvēka ķermeņa un orgānu šķērsgriezuma attēlus. Šī metode pamatā pēta ūdens molekulu sadalījumu dzīva ķermeņa audos. Savukārt ķīmijas un bioloģijas pētījumos izmantojamās KMR iekārtas dod iespēju iegūt līdzvērtīgus spektrus no daudz lielāku bioobjektu atsevišķām molekulām, parādot kā atomi tajās savienojušies cits ar citu, vai kā tie izkārtojušies telpā. Šī informācija par vielas uzbūvi ir ļoti svarīga jaunu ārstniecības preparātu izveidē, jo ļauj viennozīmīgi identificēt vielu, kā arī raksturot un paredzēt tās ķīmiskās un bioloģiskās īpašības tuvu to funkcionēšanas apstākļiem dzīvajos organismos.

OSI iegādātā iekārta spēj radīt ievērojami homogēnāku un intensīvāku magnētisko lauku (18,8 T) kā līdz šim, tādējādi ļaujot pētīt vairākas reizes lielākus objektus kā, piemēram, olbaltumvielas un nukleīnskābes ar atomāru izšķirtspēju. Bez tam, iekārta pielāgota ne tikai šķīdumu, bet arī cietu paraugu pētīšanai, paverot iespējas izpētīt gan topošās zāļu vielas, gan to mērķenzīmus organismā, gan gatavās zāļu formas (piem. tabletes) un citus materiālus. Pēdējais aspekts paver iespēju pētīt arī tādas bioaktīvās vielas, kuras neveido kristālus un kuras nav iespējams pētīt ar rentgenstruktūranalīzes metodēm. Dabā šādu vielu ir ļoti daudz un tagad tās varēs pētīt to dabiskajā vidē, t. i., inkorporētas šūnu membrānās.

Iekārtas iegāde tika daļēji finansēta no ERAF atbalstītā projekta 2011/0045/2DP/2.1.1.3.1./11/IPIA/VIAA/001 “Farmācijas un biomedicīnas Valsts nozīmes pētniecības centra zinātniskās infrastruktūras attīstība” un tās izmaksas ir aptuveni 1,6 milj. €. Līdz ar jaunās iekārtas stāšanos darbā paveras jaunas iespējas OSI sadarbībai ar ārzemju labākajiem KMR centriem, kas līdz šim bija ļoti vienpusīga. Jāatzīmē, ka OSI fizikāli organiskās ķīmijas laboratorijā vairāki līdzstrādnieki jau ir sagatavoti un apguvuši šādas klases instrumenta darbināšanu, strādājot Nobela prēmijas laureātu vadītajos centros. Vairāki ārzemju zinātnieki jau minētā projekta INNOVABalt ietvaros izteikuši vēlēšanos veikt savus pētījumus sadarbībā ar mūsu speciālistiem uz jaunās aparatūras.

Pēdējā atjaunošana 7-02-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS