Neparastais Strupulis

7-02-2014

Strupulis28. janvārī, neganti vējainā sala dienā, LZA goda loceklis Jānis Strupulis saņēma siltus sveicienus dzimšanas dienā. LZA izstāžu telpā skatāma izaicinoši krāšņā jubilejas izstāde “Studiju un armijas laika gleznas 1971 – 1974”. Izstāde atvērta LZA no 2014. gada
6. – 16. februārim.

Moto: “Salasījis malku jaunībā, nesalsi vecumā”.

LMA studenta/seržanta dienas režīms (dokumentāls pieraksts).

1) 1971. – 1972. gads.

No rīta tumsiņā agrās lekcijas– 2 stundas Eduarda Kļaviņa mākslas vēsture. Četras veidošanas stundas pie prof. Valda Alberga, tad ēdnīcā vieglas pusdienas. Divu stundu aizraujoši interesanta prof. Roma Bēma lekcija par Latvijas mākslu ar daudzām atkāpēm apskatāmā laikmeta personību dzīvēs aizzib nemanot. Nu varētu akadēmiju pamest, ja vien nebūtu neobligātā skicēšana amfiteātrī. Tātad kopmītnē Lāčplēša ielā 5 ierodos tumsiņā, pa ceļam pusbatonu jau apēdis. Un tad! Krāsu baudīšanas seanss pilnīgā autopilotā, no dvēseles pa taisno uz kartona!

Strupulis2) 1973. – 1974.gads.

Štāba bibliotēka. Seržants papildina visus avīžu komplektus ar rīta ražu, ar slapju lupatu uzpoš jau tā tīro grīdu, sarindo krēslus militārā ierindā, pielīdzina grāmatu muguriņas. Tagad gandrīz pusstunda būs tikai viņam. Seržants nez no kurienes izvelk plānus vāciņus, izņem kādu lapu, burciņā ar ūdeni paskalo pindzelīti, un laiks iekonservējas, apkārtne izgaist. Pusstunda pēkšņi beidzas – no garā koridora viņa gala tuvojas majora zābaku soļi.

Teiksim lielu paldies par atklātību un necitēsim klasiķus, ka “jaunībai piemīt vieglprātība...” utt. Pasmaidīsim par to, kā jaunais mākslinieks, bibliotekārs, ar skubu slēpj “Klusās Donas” sējumā avangardisku zīmējumu, izdzirdot aiz durvīm politiskā vadītāja soļus.

Paldies LMA par lieliska, Latvijā un ārzemēs iecienīta Meistara izaudzināšanu! Paldies pašam Meistaram!

Ad multos annos!

Pēdējā atjaunošana 7-02-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS