Profesors LZA goda loceklis Aleksejs Naumovs Zinātņu akadēmijā

23-02-2014
zv/zv462-3.jpg

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs
Spārītis raksturo mākslinieka sniegumu

Pēc vērienīgas divu LMA profesoru – Alekseja Naumova un Kristapa Zariņa darbu izstādes “Riga and World Cities. Live Paintings” Latvijas republikas vēstniecībā ASV – Aleksejs Naumovs 18. februārī iepriecināja skatītājus Zinātņu akadēmijā. LZA prezidents Ojārs Spārītis izstādi vērtēja kā delikatesi. A. Naumovam, ASV, Eiropā un dzimtenē labi zināmam meistaram, ir stabila bāze un mīlestība. Tas ir latviskais mēģinājums nofiksēt (pasauli), jo verbālā formā to grūti aprakstīt.

zv/zv462-4.jpg

Mākslinieks novēloti saņem LZA goda locekļa
diplomu, jo oficiālajā pasniegšanas brīdī atradās ārzemēs
A.Edžiņas foto

LMA profesors Andris Teikmanis, kopā ar savu 10 gadus veco dēlu sprieduši, ko mākslinieki/zinātnieki jaunu piedāvā pasaulei, skatītājam. Mākslinieki un zinātnieki izaicina pasauli, piedāvājot jaunus modeļus, jo mēs pamanām ainavā to, ko esam redzējuši, bet ne novērtējuši. V. Purvītis parādīja nācijai, vācbaltiem – kāda izskatās Latvijas vide, tad bija jānāk E. Kalniņam, lai mēs uztvertu, kāda izskatās jūra. Māksla palīdz ieraudzīt...

Akadēmiķis Jānis Stradiņš, apsveikuma vārdus autoram izteicis vēstulē, piebilda, ka A. Naumovs vada LMA, kura atrodas virsotnē, viņa palete ir koša, droša, pārgalvīga, tajā dominē tirkīzs. Latvija viņam ir par mazu, Rīga, kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu, savu mākslu eksponēs pasaulei.

LZA goda loceklis Jānis Streičs uzteicis mākslinieku par košuma mīlestību, sniedza rūpīgi iesaiņotu dāvanu, tiesa, zaļos toņos. Mīļš nosaukums – “Latvijā un ārpusē”, dažādos gados, dažādās pasaules malās tverti mākslas cienīgi mirkļi. Krāsaini, neparasti. Aleksejs Naumovs: “ Mākslinieks labi jūtas, ja mainās”. Un sekoja dzīvs stāsts par gleznu tapšanas vēsturi, piemēram, par 31. decembrī gleznoto skatu pie V. Purvīša mājām, par tirkizzilo kuģi no tāltālas dienvidu salas Ventspils ostā, par Andrejsalas ainu – kā rīkoties, ja – 7C sasalst krāsa, par skatu Lienes un Avotu ielu stūrī, kur māksliniekam, to gleznojot, nācies atpirkties no vietējām “autoritātēm”.

Vēlēsim māksliniekam panākumus – tāltālās zemēs un pašu mājās. Bet tikmēr priecāsimies par izstādi LZA.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 23-02-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS