Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas darbība 2013.gadā

28-03-2014

Nodaļas darbs tika organizēts 2013. gada 5. februārī parakstītā nodomu protokola starp Latvijas Zinātņu akadēmiju (turpmāk – LZA), Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju (turpmāk – LLMZA) un Zemkopības ministriju ietvaros. Tas paredz brīvprātīgu sadarbību augstāko izglītību, zinātni un praksi apvienojošo dokumentu izstrādē, kopīgu pētījumu veikšanu lauksaimniecības, lauku attīstības un meža zinātnes jomās, kopīgu konferenču, izstāžu un citu pasākumu rīkošanā, zinātnes sasniegumu popularizēšanu, informācijas apmaiņu starp zinātnes struktūrām un lauksaimnieku profesionālajām organizācijām un speciālistiem, starptautiskās sadarbības attīstību, kā arī citu būtisku pasākumu īstenošanu.

Bez tam 2013. gadā LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas pārstāvji īstenoja Eiropas Reģionālā attīstības fonda (turpmāk – ERAF) projektu “Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas kapacitātes stiprināšana un starptautisku projektu pieteikumu izstrāde”, nodrošinot starptautisku projektu pieteikumu izstrādi, starptautisku zinātnisku konferenču apmeklēšanu un zinātnisko rakstu sagatavošanu. Pateicoties ERAF finansējumam, nodaļas locekļi līdzdarbojās lauksaimniecības zinātnieku sanāksmēs starptautiskā mērogā, sagatavoja vairākus zinātniskos rakstus, kas indeksēti datubāzē SCOPUS, kā arī piedalījās piecu starptautisku zinātnisku projektu pieteikumu sagatavošanā.

LMZN un LLMZA 2013. gadā sadarbojās ar LR Zemkopības ministriju, LLMZA, Lauksaimniecības zinātnisko iestāžu direktoru padomi, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, Ziemeļvalstu lauksaimnieku zinātnieku asociāciju, Eiropas sieviešu un meiteņu mentoringa asociāciju Womentor, Eiropas Lauksaimniecības pētījumu iniciatīvu (EURAGRI) un citām institūcijām.

2013. gada noslēgumā tika apstiprināta LZA LMZN pārstāvju dalība Eiropas Komisijas 7. Ietvarprogrammas ERA–NET projektā “Pētniecības koordinēšana ilgtspējīgai un multifunkcionālai mežsaimniecībai aktuālos jautājumos – līdzeklis politisko lēmumu izstrādei” (SUMFOREST) un Zviedrijas Institūta tematiskajā partnerībā “Inovāciju un radošuma vienlīdzība” (“Innovation and Creativity Equality”).

LMZN locekļi akad. Aleksandra Jemeļjanova vadībā nodrošināja Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs–2013” grupas “Zinātne lauksaimniecībai un lauku attīstībai” darbu vērtēšanu.

Nodaļas locekļi aktīvi līdzdarbojās arī LLMZA, LLU Zemkopības zinātniskais institūta un Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta iedibinātās agronoma Jāņa Lielmaņa prēmijas konkursam iesniegto darbu vērtēšanā.

Papildus tam LMZN sadarbībā ar LLMZA organizēja nodaļas sēdes, kā arī izbraukuma seminārus, kuru ietvaros uzstājas gan pieredzējuši zinātnieki, gan doktoranti.

Svarīgākie pasākumi:

28. janvārī – LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde, kuras laikā ar savu zinātnisko darbu “Automobiļu pēcpārdošanas pakalpojumu tirgus attīstības iespējas Latvijas reģionos” iepazīstināja LLU doktorants Krišjānis Āboltiņš. Tika pārrunāti LZA LMZN un LLMZA darba plāni 2013.gadā.

25. februārī – LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde, kuras laikā ar zinātnisko ziņojumu “Latvijā medījamo dzīvnieku gaļas bioķīmiskais vērtējums” uzstājās doktorante Vita Strazdiņa. Tāpat tika precizēti LZA LMZN un LLMZA darba uzdevumi 2013.gadam. Pārskatu par LZA Ekonomikas institūta darbu sniedza tā direktore Helma Jirgena. Sēdes noslēgumā 75 gadu jubilejā tika sveikts akadēmiķis, profesors Aleksandrs Jemeļjanovs.

15. martā ar ziņojumu “Jaunās pasaules vīni, vīna un ēdiena saskaņošana” uzstājās LZA korespondētājlocekle profesore Daina Kārkliņa.

25. martā – LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde, kuras laikā zinātnisko ziņojumu “Bioekonomika kā aktuāls tautsaimniecības pētījumu virziens” nolasīja LLU doktorants Arnis Lēnerts. Pēc ziņojuma norisinājās diskusija, kura piedalījās akadēmiķis profesors Aleksandrs Jemeļjanovs, LLU doktorante Sandija Zēverte–Rivža, LLU doktorante Līga Proškina, LLU doktorante Sallija Ceriņa u.c.

29. aprīlī un 27. maijā – LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde, kuras laikā ar sevi iepazīstināja LLMZA jauno locekļu kandidāti. Katrs no viņiem sniedza zinātnisku pārskatu par kādu no būtiskiem pētījumiem savā pārstāvētajā virzienā.

7. jūnijā – LLMZA kopsapulce, veltīta Pauļa Lejiņa 130 gadu jubilejai. Kopsapulces sākumā pārskatu par LLMZA darbu 2012. gadā un plānotajiem uzdevumiem 2013. gadam sniedza LLMZA prezidente Baiba Rivža.

Tika nolasīta zemkopības ministres Dr. oec. Laimdotas Straujumas uzruna un klātesošos sveica Lauksaimnieku organizācijas sadarbības padomes pārstāvis Dr. agr. Guntis Rozītis. Gan L. Straujuma, gan G. Rozītis savās uzrunās uzsvēra zinātnieku būtisko lomu nozares attīstības veicināšanā. Pieminot Pauļa Lejiņa 130 gadu jubileju, ar izvērstu referātu par pirmā Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta mūža gājumu un darbu uzstājās akadēmiķis Jānis Stradiņš. Priekšlasījumā Stradiņš Pauli Lejiņu nereti salīdzināja ar vēl kādu Latvijas izcilu zinātnieku Paulu Valdenu, jo viņu biogrāfijās vērojamas vairākas paralēles, turklāt Lejiņš bija Valdena skolnieks.

Pēc akadēmiķa Stradiņa referāta ar ziņojumu “Augļkopība – zinātne un nozares attīstība” uzstājās Pauļa Lejiņa balvas 2002. gada laureāte Dr. agr. Māra Skrīvele.

Kopsapulcē, klātesot Hipotēku bankas valdes priekšsēdētāja vietniekam Jēkabam Krieviņam, tika sveikti LLMZA, LLU un Hipotēku bankas konkursa laureāti un viņu zinātnisko darbu vadītāji.

11. jūnijā LMZN pārstāvji piedalījās Ziemeļvalstu Lauksaimniecības zinātnieku asociācijas (turpmāk – NJF) Ekonomikas nodaļas sanāksmes organizēšanā. Sanāksmē tika izskatīts NJF paveiktais 2012. gadā un plānotās aktivitātes 2013. – 2015. gadā, pārrunāti organizatoriski jautājumi saistībā ar 2014. gadā paredzētajiem zinātniskajiem semināriem.

12. jūnijā – NJF Latvijas Ekonomikas nodaļas organizēts seminārs par vietējo pārtikas ražotāju un amatnieku ķēdēm, tajā piedalījās gan zinātnieki, gan mājražotāji un ar tiem saistīto asociāciju locekļi, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvji u.c. NJF būtiskākais uzdevums ir veicināt pētījumus lauksaimniecības zinātnes jomā Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs.

18. jūnijā LZA korespondētājlocekle profesore Inga Ciproviča uzstājās ar lekciju par siera gatavošanas un pasniegšanas niansēm.

16. septembrī LMZN un LLMZA prezidija kopsēdes laikā ar zinātniskajiem ziņojumiem uzstājās LZA locekļu kandidāti – LZA īstenā locekļa kandidāts Dr. habil. agr. Aldis Kārkliņš un LZA korespondētājlocekļu kandidāti Dr. agr. Ilze Skrabule, Dr. sc. ing. Gints Birzietis, Dr. biol. Dainis Edgars Ruņģis.

17. septembrī LMZN pārstāvji piedalījās Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Pašvaldību savienības kopīgi rīkotajā diskusijā “Pašvaldību ekonomiskās intereses ES un Latvijā”, tajā skaitā uzklausot Aloja Starkelsen ģenerāldirektora Jāņa Garanča ziņojumu.

1. novembrī LMZN, LLMZA prezidija un LZA Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļas apvienotajā kopsēdē ar zinātnisko ziņojumu “Drukāto un elektronisko informācijas nesēju konkurence un sadarbība, to ietekme uz apkārtējo vidi” uzstājās LZA īstenais loceklis Arnis Treimanis, savukārt ar ziņojumu “Bibliotēkas krājumu digitalizācija” – LU Akadēmiskās bibliotēkas projektu vadītājs Valdis Mazulis.

2. decembrī LMZN un LLMZA prezidija kopsēdes laikā tika noklausīts LLU doktorantes Zanes Bulderbergas ziņojums par viņas promocijas darbu “Pilsētu un lauku mijiedarbības izvērtējums Latvijas reģionos” un profesora Voldemāra Strīķa ziņojums. Tiks sveikts akadēmiķis Oļģerts Krastiņš ar LR Ministru kabineta Atzinības raksta saņemšanu. Savukārt jaunievēlētie LZA locekļi detalizētāk iepazīstināja ar savām biogrāfijām.

LMZN locekļi arī aktīvi līdzdarbojās komentāru sagatavošanā par politikas plānošanas dokumentiem Augstākās izglītības un zinātnes attīstības pasākumu plāns 2013. gada 2. pusgadam un 2014. gadam, Darbības programma “Izaugsme un nodarbinātība”, 1.versija. 2013.gada septembrī, pēc LMZN pārstāvju iniciatīvas, tika sagatavota un Eiropas Komisijai nosūtīta vēstule par papildu finansējuma piešķiršanu zinātniskās un akadēmiskās darbības nodrošināšanai.

Vairāki LMZN locekļi saņēmuši apbalvojumus un atzinības

– Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas, LLU Zemkopības zinātniskā institūta un Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta Jāņa Lielmaņa prēmija par izciliem sasniegumiem laukaugu selekcijā un šī darba popularizēšanā akadēmiķim Īzakam Rašalam.

–Latvijas Agronomijas biedrības Atzinības raksts akadēmiķim Īzakam Rašalam.

– Dobeles novada pašvaldības augstākais apbalvojums Goda zīme “Par izcilu devumu augļkopības zinātnes un nozares attīstībā un Dobeles tēla veidošanā” akadēmiķei Edītei Kaufmanei.

– LLMZA Atzinības raksts par pašaizliedzīgu un godprātīgu ieguldījumu jaunās paaudzes izglītošanā LZA korespondētājloceklei Irinai Pilverei.

– LLU Atzinības raksts LZA akadēmiķei Baibai Rivžai.

– LLU Atzinības raksts LZA korespondētājloceklei Irinai Pilverei.

Iznākušas nodaļas locekļu grāmatas :

V. Strīķis. JLA–LLA–LLU rektori. Jelgava: LLU, 2013. 288 lpp.

Studiju programmu starptautiskā izvērtēšana kā priekšnoteikums Latvijas augstākās izglītības modernizācijai. B. Rivžas, I. Brences redakcijā. Rīga: LR Augstākās izglītības padome, 2013. 308 lpp.

B. Rivža, M. Krūzmētra, S. Rivža. Lauku sieviešu uzņēmējdarbību veicinošie sociālie faktori. Jelgava: LLU, 2013. 137 lpp.

Akadēmiķe Edīte Kaufmane, vadot Latvijas Valsts augļkopības institūtu, nodrošinājusi, ka Lietuvā piereģistrēta 1 upeņu un Zviedrijā reģistrācijai pieņemta 1 aveņu šķirne. AVS testu Polijā (COBRU) iziet 3 plūmju un 1 ābeļu šķirne. Sagatavots un iesniegts viens LR patenta pieteikums.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātnieču Dr. Evitas Straumītes, Dr.habil. Lijas Dukaļskas un Dr. Sandras Muižnieces–Brasavas pētījums par bioloģiski aktīvajām vielām pārtikas produktos, to fasēšanai un uzglabāšanai lietojot jaunākās iepakojuma tehnoloģijas, garantējot augstu kvalitāti un drošu realizācijas termiņu, ir iekļauts 2013. gada Latvijas zinātnes nozīmīgāko sasniegumu skaitā.

Izmaiņas nodaļas locekļu sastāvā

2013.gadā LMZN ievēlēti divi jauni korespondētājlocekļi – Dr. agr. Ilze Skrabule un Dr. biol. Dainis Edgars Ruņģis. Savukārt Dr. habil. agr. Aldis Kārkliņš ievēlēts par LZA īsteno locekli.

Nodaļas priekšsēdētāja Baiba Rivža

Zinātniskā sekretāre Ieva Brence

Powered by Elxis - Open Source CMS