Valsts prezidents iepazīstas ar Latvijas Tehnoloģiju institūta izveides priekšlikumu

3-04-2014

Ceturtdien, 3.aprīlī, tiekoties ar biedrības „Baltic Institute of Research, Technology and Innovation" (BIRTI) pārstāvjiem, Valsts prezidents Andris Bērziņš iepazinās un pauda atbalstu priekšlikumam izveidot vienotu, atvērta tipa Latvijas Tehnoloģiju institūtu atvasinātas publiskas personas statusā.

Latvijas Universitātes zinātņu prorektors, biedrības BIRTI padomes priekšsēdētājs Indriķis Muižnieks tikšanās laikā informēja Valsts prezidentu, ka priekšlikuma mērķis būtu jauna zinātnes un uzņēmējdarbības sadarbības modeļa izveidošana, kas patlaban ierēdniecības nekvalitatīva darba rezultātā tiek nepamatoti kavēts.

Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis papildināja, ka plānotajā valsts budžetā nav paredzēti līdzekļi tehnoloģiju pārneses infrastruktūrai, lai būtu iespējams izgatavot ne tikai specifikāciju un dokumentus, bet arī pelnīt spējīgus produktu paraugus.  

Latvijas kardioloģijas institūta direktors, biedrības BIRTI padomes loceklis Andrejs Ērglis norādīja, ka biedrība nākusi klajā ar iniciatīvu un priekšlikumu šāda mērķa sasniegšanai izveidot Somijas parauga atvērta tipa Latvijas Tehnoloģiju institūtu. Tā mērķauditorija būtu uzņēmēji, studenti, jebkura fiziska persona, kas vēlas radīt uz jaunām zināšanām balstītus inovatīvus produktus vai pakalpojumus, tehnoloģijas, pārbaudīt to mērogošanas iespējas, izveidot eksperimentālos paraugus, uzsākt to eksperimentālo ražošanu un izplatīšanu tirgū, bet kuriem nav atbilstošas tehnoloģiskās bāzes. 

Valsts prezidents pauda interesi ar Latvijas Tehnoloģiju institūta izveides projektu iepazīties detalizētāk un konceptuāli pauda atbalstu idejai, norādot, ka institūta izveide, kura infrastruktūru varētu izmantot vairāku jomu zinātnieki, būtu efektīvāks risinājums. Tāpat A.Bērziņš rosināja izsvērt iespējas izmantot jau esošo pētniecisko institūtu darbinieku zināšanas un pieredzi. Latvijas Tehnoloģiju institūta izveidošanas iespējas Valsts prezidents pauda apņēmību pārrunāt arī tikšanās laikā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu.

Sarunas laikā tika pārrunāts arī jautājums par Eiropas Savienības fondu līdzekļu piešķiršanu, lai attīstītu pētniecību un inovācijas, kā arī radītu apstākļus privātā finansējuma piesaistei zinātnei.

Pēdējā atjaunošana 3-04-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS