“ITERA–Latvija” un “Latvijas Gāze” balvas pasniedz vienlaicīgi

7-06-2014

3. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā bija dubulti svētki – savus laureātus kopā ar LZA un RTU Attīstības fondu sumināja gan SIA “ITERA–Latvija”, gan AS “Latvijas Gāze”.

zv/zv469-1.jpg
Aija Ziemeļniece, Juris Savickis, Juris Ekmanis un Imants Meirovics

Par izcilu veikumu vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnēs apbalvots Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes ūdens inženierijas un tehnoloģijas profesors Dr.sc.ing. Tālis Juhna. Viņa pētnieciskais darbs saistīts ar dažādu tehnoloģiju lietošanu ūdenssaimniecībā. Piesaistot finansējumu no Latvijas uzņēmumiem un no dažādiem Eiropas fondiem un programmām, profesors Juhna nodibinājis vienu no modernākajām dzeramā ūdens pētniecības laboratorijām Baltijas valstīs, izveidojis augstas raudzes pētnieku grupu un ir veicinājis Latvijā jaunu pētniecības virzienu par ūdens sadales tīklā notiekošajiem bioloģiskajiem procesiem. Iegūtās atziņas tiek sekmīgi lietotas praksē, veicot sadales tīklu dezinfekciju un skalošanu.

zv/zv469-2.jpg
Adrianam Dāvim ir ko teikt Aināram Rudzītim
Tas par profesoru Tāli Juhnu teikts ieteikuma vēstulē. Tautas valodā tas skanētu šādi: ja Rīgā ir viens no labākajiem dzeramajiem ūdeņiem Eiropā un varbūt vēl krietni lielākos mērogos, ja to varam liet glāzē un dzert tieši no krāna, zinot, ka tas būs ne tikai garšīgs, bet arī absolūti nekaitīgs, tad tur pateicību ir pelnījis arī profesors Tālis Juhna. Balvas pasniegšanas laikā profesors Juhna atradās konferencē Somijā.

Par mūža devumu “ITERA–Latvija” balvu saņēma Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauku inženieru fakultātes Arhitektūras un plānošanas katedras profesore Dr.arch. Aija Ziemeļniece, kura, 33 gadus strādādama Jelgavas Komunālprojektā, kur viņas kontā ir gan jaunbūves, gan ēku un parku restaurāciju un rekonstrukciju projekti Jelgavā, Bauskā, Ozolniekos, Olainē u.c., savu praktiskajā projektēšanā gūto pieredzi un kultūrvēsturiskās ainavtelpas transformācijas procesu izpētē izzināto un uzzināto jau 19 gadus māca topošajiem speciālistiem, no kuriem ir atkarīgs, vai brutālajos lauku transformācijas procesos daudzcietusī un viegli ievainojamā Latvijas ainavvide turpmāk veidosies harmoniski, gan cienot vērtīgo vēsturisko mantojumu, gan delikāti tajā iesēdinot cilvēka mērogam un sajūtām pieņemamus jaunievedumus.

AS “Latvijas Gāze” savus gada balvas laureātus izraugās ne tikai no gāzeniekiem, bet arī no tās vides, kur rūpējas, lai cilvēka vissvarīgākais gāzes sūknis – sirds pildītu savas funkcijas, proti, no kardiologiem un kardioķirurgiem.

Par mūža ieguldījumu kardioloģijā apbalvota Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Kardioloģijas centra 27. vispārējās kardioloģijas nodaļas vadītāja Janina Romanova. Viņas interešu lokā ir sirds–asinsvadu slimību patofizioloģija un diagnostika, it īpaši saistībā ar arteriālo hipertensiju – tās klīnisko fizioloģiju, hemodinamisko izmaiņu diagnostiku un atbilstošas ārstēšanas izvēli. Daktere Romanova ikdienas praksē izmanto papildus izmeklēšanas metodi ABPM (Ambulatory Blood Preasure Measurements) – diennakts asinsspiediena monitorēšanu, kas palīdz pareizāk izvēlēties hipotensīvo terapiju pacientiem ar arteriālo hipertensiju. Un, kas pacientiem nebūt nav mazsvarīgi, – 2012. gadā Janina Romanova saņēmusi gada balvu medicīnā kategorijā “Sirsnīgākais ārsts”, un ārsta sirsnība vistiešākā veidā ietekmē pacienta sirdslietas (ne tikai jūtu, bet arī fizioloģiskā ziņā). Un ja tam vēl pievieno “Latvijas ārstu žurnālā” dakteres pausto atziņu: “Epidemioloģisko, klīnisko un mehānisko pētījumu analīze pārliecinoši pierāda, ka vīnā esošās fenolvielas ir uzturvielas ar labvēlīgu efektu, kuras var samazināt mirstību no KSS”, tad pašā laikā ir uzsaukt tostu uz laureātu veselību.

zv/zv469-3.jpg
Doktori Janīnu Ramonu sveic Adrians Dāvis,
Juris Ekmanis un Imants Meirovics

A.Edžiņas foto
zv/zv469-4.jpg
Klāt neesošais Tālis Juhna

Gada balva kardioķirurģijā pienācās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Kardioloģijas centra ārstam Aināram Rudzītim, jaunam, perspektīvam, kolēģu un pacientu vidū jau ļoti cienītam invazīvajam kardioķirurgam. Viņš Latvijā ir pionieris transkatetrālu sirds vārstuļu implantācijā, iedzimto sirdskaišu invazīvajās korekcijās un sirds hibrīdoperācijās. Pieredzi jaunās diagnostikas un ārstēšanas metodēs smēlies Šveicē, Vācijā un Francijā. Vēl jāpieliek punkts promocijas darbam par strukturālu sirds slimību invazīvās ārstēšanas

Par izcilu darbu un mūža veikumu gāzes nozares attīstībā balvu saņēma AS “Latvijas Gāze” valdes loceklis Gints Freibergs. Pēdējo 20 gadu laikā viņa pārraudzībā atrodas Latvijas dabasgāzes uzglabāšanas, pārvades un sadales sistēmu darbība, kas nodrošina stabilu un nepārtrauktu dabasgāzes piegādi lietotājiem. Tāpat Ginta Freiberga ziņā ir arī visu šo komponentu perspektīvā stratēģiskā attīstība un modernizācija. Šajā laikā tika veikta urbumu un citu objektu modernizācija Inčukalna pazemes gāzes krātuvē. Maģistrālo gāzesvadu sistēmā galvenā uzmanība tika vērsta uz cauruļvadu iekšējo diagnostiku, izmantojot attīrošos un intelektuālos virzuļus. Sadarbībā ar kompāniju “OPEN GRID EUROPE” tika apsekoti un no gaisa testēti 1240 kilometri maģistrālo gāzesvadu, izmantojot aprīkojumu, kas ļauj saņemt operatīvu un detalizētu informāciju par iespējamu gāzes noplūdi. Šādi tehnoloģiski sarežģīti darbi, tika veikti pirmo reizi Latvijas gāzes saimniecības pastāvēšanas vēsturē.

Svinīgās ceremonijas noslēgumā visi vienojās kopīgā uzskatā, ka tīra un sakopta vide ir viens no veselības, arī sirds veselības, priekšnoteikumiem, tādēļ gan “ITERA–Latvija”, gan “Latvijas Gāze” balvu laureāti strādā vienam un tam pašam mērķim. Mums – līdzcilvēkiem.

Pēdējā atjaunošana 7-06-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS