Parakstīts memorands par sadarbību zinātnes, medicīnas tūrisma un farmācijas jomās starp Latviju un Lībiju

22-07-2014

Piektdien, 18. jūlijā Latvijā ar vizīti bija ieradies Lībijas Nacionālās zinātniskās pētniecības aģentūras (National Agency for Scientific Research) ģenerāldirektors, profesors Nuredins Ašammaki (Nureddine Ashammakhi). Nacionālā zinātniskās pētniecības aģentūra (NZPA) ir augstākā zinātnes institūcija Lībijā. Lībija par savu mērķi ir izvirzījusi pastiprinātu zinātnes attīstību valstī, valsts aktīvi finansē dažādus zinātnes projektus un investē līdzekļus speciālistu izglītošanā. NZPA mērķis - panākt, ka tuvāko 10-15 gadu laikā Lībija kļūst par vienu no vadošajām valstīm arābu reģionā.


No kreisās: Latvijas Medicīnas Eksporta Asociācijas prezidents Olafs Slutiņš, Latvijas Viroterapijas Centra valdes loceklis Jurģis Auziņš, Lībijas Nacionālās zinātniskās pētniecības aģentūras (National Agency for Scientific Research) ģenerāldirektors, profesors Nuredins Ašammaki, Latvijas zinātnes akadēmijas prezidents, profesors Ojārs Spārītis pēc memoranda parakstīšanas.

Profesors Ašammaki ieapzinās ar Latvijas medicīnas un zinātnes sasniegumiem, tikās ar vadošajiem Latvijas zinātniekiem, apskatīja slimnīcu, medicīnas centru un zinātnisko institūtu infrastruktūru, un iepazinās ar jaunākajiem un lielākajiem projektiem. Profesoru Ašammaki uz Latviju ir atvedusi interese par viroterapiju un, kā zināms, šodien pasaules medicīnas praksē ir ieviests tikai viens dzīvu vīrusu saturošs viroterapijas medikaments - Latvijas zinātnieku atklātais Rigvir, līdz ar to Latvija pamatoti tiek uzksatīta par viroterapijas lielvalsti. Profesors apmeklēja Latvijas Viroterapijas Centru, kur ieguva padziļinātu informāciju par medikamenta Rigvir atklāšanas vēsturi un lietošanas specifiku; iepazinās ar speciālistu pieredzi Latvijas un ārvalstu pacientu ārstēšanā, ka arī apsprieda ar centra vadību iespējamo sadarbību, lai padarītu viroterapiju pieejamu Lībijas vēža pacientiem. Vēlāk profesors Ašammaki devās uz Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, kur tikās ar institūta zinātniekiem, iepazinās ar svarīgākajiem institūta sasniegumiem un projektiem, kā arī apsprieda iespējamos kopīgus zinātnes projektus.

Profesors Ašammaki bija patīkami pārsteigts par Latvijas medicīnas centru un zinātnisko institūtu infrastruktūru, dažādiem farmācijas un medicīnas projektiem, kā arī atsevišķiem virzieniem, kuriem pievērsta pastiprināta uzmanība. Vizītes noslēgumā, pēc profesora Ašammaki iniciatīvas, tika parakstīts memorands par sadarbības attīstību zinātnes, medicīnas tūrisma un farmācijas jomā starp Lībijas Nacionālo zinātniskās pētniecības aģentūru, Latvijas zinātnes akadēmiju, Latvijas Viroterapijas Centru un Latvijas Medicīnas Eksporta Asociāciju. Memorands kalpos kā nozīmīgs atskaites punkts potenciālai abu valstu sadarbības uzsākšanai medicīnas jomā.

 

Pēdējā atjaunošana 22-07-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS