Latvijas zinātnes izgudrojumi onkoloģijas jomā turpina iekarot pasauli

24-09-2014

Unikālais Latvijas zinātnes izgudrojums Rigvir kā vienīgās dzīvu vīrusu saturošās zāles onkoloģijas nozarē ir pārliecinoši pieteikušas sevi arī arābu pasaulē. Šī ziņa seko tikai pirms nepilna mēneša izskanējušai informācijai par Latvijas Organiskā sintēzes institūta un akadēmiķa Ivara Kalviņa vadītās zinātnieku grupas izgudrotā pretvēža medikamenta Belinostat reģistrāciju ASV farmācijas tirgū.

23.septembrī TV ziņu kanālā Al Jazeera tika pārraidīts sižets par Latvijā radīto pretvēža medikamentu Rigvir, tā izgudrotāju zinātnieci Ainu Mucenieci un Latvijas Viroterapijas centru kā pionieri vēža viroterapijas nozarē. Al Jazeera žurnālists stāsta: "[..] Latvijā vēža pacientiem ir cieša saikne ar saviem ārstiem Viroterapijas centrā pēc tam, kad medikaments Rigvir, kurš tika izgudrots pirms desmitiem gadu un reģistrēts pirms 10 gadiem, izmainīja šo pacientu dzīves. [..] Al Jazeera intervēja dažus izveseļojušos vēža pacientus, kas izgājuši pilnu ārstēšanu, kuri apliecināja, cik efektīva bijusi šī terapija, īpaši pēc tam, kad viņi atteicās no ķīmijterapijas [..]".

Zināms, ka Al Jazeera darbs pie sižeta un savākto datu apstrādes un rūpīgas ticamības pārbaudes ilga vairākus mēnešus. Filmēšanas grupa Latvijā bija ieradusies jau šī gada jūnijā sadarbībā ar Latvijas Institūtu un Tūrisma attīstības valsts aģentūru. Vizītes laikā notika tikšanās ar Latvijas zinātniekiem, ārstiem, ierēdņiem un viroterapijas pacientiem no Latvijas, Krievijas, Ukrainas un Lietuvas.

Šis notikums uzskatāms par vēl vienu Latvijas zinātnes konkurētspējas apliecinājumu pasaules mērogā un Latvijas Zinātņu akadēmijas izdarītās izvēles pareizības apliecinājumu. Rigvir kā pirmais pasaulē zināmais dzīvu vīrusu saturošais pretvēža medikaments ir iekļauts starp Latvijas Zinātņu akadēmijas desmit izcilākajiem zinātnes sasniegumiem kā unikālas, drošas, efektīvas un dzīves kvalitāti saglabājošas zāles vēža ārstēšanai. Rigvir 2004.gadā ir reģistrēts Zāļu valsts aģentūrā un kopš 2011.gada tiek kompensēts Latvijas melanomas pacientiem.

Jāatgādina, ka šī nav pirmā reize šajā gadā, kad arābu reģionā tiek izrādīta interese par viroterapiju un Rigvir. Šī gada janvārī Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) notika Latvijas Viroterapijas centra pārstāvju un AAE veselības ministra Abdulrahmana Mohameda bin Nassera Al Ovaisa (Abdul Rahman Mohammed bin Nasser Al Owais) tikšanās, savukārt, jūlijā Latvijā vizītē bija ieradies Lībijas Nacionālās zinātniskās pētniecības aģentūras (National Agency for Scientific Research of Libya) ģenerāldirektors. Vizītes laikā pēc profesora Ašammaki iniciatīvas, tika parakstīts memorands par attīstības sadarbību zinātnes, medicīnas tūrisma un farmācijas jomā starp Lībijas Nacionālo zinātniskās pētniecības aģentūru, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Viroterapijas centru un Latvijas Medicīnas eksporta asociāciju.

Latvijas Zinātņu akadēmija darīs visu iespējamo, lai viroterapijas stāsts kļūtu par Latvijas veiksmes stāstu pasaules mērogā un ieguvums no tā būtu gan Latvijas zinātnei, gan tautsaimniecībai.

Informācija sagatavota sadarbībā ar Latvijas Viroterapijas centru .


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 6782115

Pēdējā atjaunošana 3-10-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS