Zviedru Institūta tematiskās partnerības ietvaros rīkota starptautiska konference “ICE – Statistika un pētījumi”

2-10-2014

2. – 3. septembrī Rīgā, Eiropas Savienības mājā norisinājās Zviedru Institūta tematiskās partnerības “Innovation. Creativity. Equality (ICE)” ietvaros rīkota starptautiska konference “ICE – Statistika un pētījumi”. Konferenci organizēja Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija (turpmāk – LLMZA), kas ir iepriekš minētās partnerības dalībniece. Konferencē piedalījās gan projekta dalīborganizāciju pārstāvji no Latvijas, Zviedrijas, Lietuvas, Polijas un Baltkrievijas, gan Latvijas pieaicinātie ziņotāji un viesi.

Pasākuma pirmā diena bija veltīta projektā iesaistīto organizāciju pārstāvju ziņojumiem par statistiku un pētījumiem jomās, kas saistītas ar inovācijām mazos un vidējos uzņēmumos (turpmāk – MVU) sieviešu dominējošajās tūrisma, kultūras un radošajās industrijās. Ar ziņojumiem iespējams iepazīties LLMZA mājaslapā (www.llmza.lv).

Projekta dalībniekiem bija iespēja apmeklētVAS “Latvijas Attīstības finanšu institūcija Altum” (turpmāk – Altum) centrālo biroju, kur valdes priekšsēdētāja vietnieks Jēkabs Krieviņš pastāstīja par Altum vēsturisko attīstību, piedāvātajām iespējām uzņēmējiem – kā atbalsta instrumentu arī sieviešu inovatīvas uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstīšanai Latvijā. Klātesošie tika iepazīstināti arī ar konkrētiem veiksmes stāstiem par sievietēm – uzņēmējām, kuras izveidojušas un/ vai attīstījušas savu uzņēmējdarbību, izmantojot Altum piedāvātās atbalsta iespējas.

Latvijas lauku tūrisma asociācijas “Lauku ceļotājs” valdes priekšsēdētāja Asnāte Ziemele bija sagatavojusi ziņojumu par asociācijas vēsturi, pašreizējo darbību, lauku sieviešu – tūrisma uzņēmēju veiksmes stāstiem. Prezentācijas noslēgumā A. Ziemele informēja par nepieciešamajiem pētījumiem, kas būtu noderīgi lauku tūrisma nozarē (piem., par procesiem, tendencēm, izmaiņām lauku tūrisma mērķa tirgos (vietējos un ārvalstu), par efektīvu mārketingu un pārdošanu, par tirgus gaidām saistībā ar produktiem un pakalpojumiem).

Ar ziņojumu par sievietēm uzņēmējdarbībā (t.sk., inovatīvā uzņēmējdarbībā), kā arī informāciju par biedrības “Līdere” sniegto palīdzību sievietēm uzņēmējām, uzstājās nevalstiskās organizācijas “Līdere” projektu vadītāja Zanda Raciborska, kura pārstāvēja LDDK viceprezidenti,  SIA “Lietišķās informācijas dienests” izpilddirektori, biedrības “Līdere” valdes priekšsēdētāju Aivu Vīksnu.

Konferences pirmās dienas noslēgumā dalībnieki tika iepazīstināti ar divu Latvijas sieviešu – uzņēmēju (SIA Modes nama “Tēma” direktores Daigas Latkovskas un biedrības “Pārtikas amatnieki” biedres, zemnieku saimniecības “Blūdži” īpašnieces – siera ražotājas Ināras Mālkalnes) izstrādājumiem.

Konferences otrajā dienā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar projekta tālāko virzību. Plānotajās aktivitātēs ietverti šādi pasākumi:

  • Trīs ziņojumu sagatavošana par tēmām “Izmantotās atbalsta metodes inovāciju sistēmā un individuāli piemēri”, “Šķēršļi un iespējas inovācijās”, “Saistību un partnerību veidošana inovāciju sistēmā”.
  • Trīs nacionālas nozīmes semināru rīkošana, no kuriem pirmais paredzēts šī gada novembrī. Semināra tēma – “Izmantotās metodes inovāciju sistēmā un individuāli piemēri”.
  • Trīs starptautiskas konferences, no kurām pirmā (par tēmu “Izmantotās metodes inovāciju sistēmā un individuāli piemēri”)notiks 2015. gada janvārī Baltkrievijā, Minskā.
  • Rokasgrāmatas (labo piemēru) izstrādāšana par jaunām metodēm un modeļiem inovāciju atbalstam MVU tūrisma nozarē, kultūras un radošajās industrijās.
  • Kopīga tiešsaistes semināra/ lekcijas organizēšana par to, kā esošā inovāciju struktūra var tikt izmantota inovāciju atbalstam MVU. Šo lekciju organizēs LLMZA, informāciju gatavos un lekciju vadīs LLMZA prezidente, akadēmiķe, profesore Dr.habil.oec. Baiba Rivža.
  • Divu elektronisku brošūru izveidošana (par sievietēm novatorēmtūrisma nozarē, kultūras un radošajās industrijās un labākajiem inovāciju atbalsta piemēriem MVU tūrisma nozarē, kultūras un radošajās industrijās);
  • Aptaujas anketas izstrāde, lai noskaidrotu inovāciju atbalsta institūciju un tūrisma nozares, kultūras un radošo industriju MVU viedokli par inovācijām; aptaujas rezultātā iegūto datu analīze.
  • Gala ziņojuma sagatavošana, kurā tiks apkopota visa projekta gaitā iegūtā informācija.


Projekts noslēgsies 2016. gadā ar noslēguma semināru Briselē.

LLMZA pateicas Latvijas Zinātņu akadēmijai, Latvijas Lauksaimniecības universitātei un Zemkopības ministrijai par atbalstu konferences organizēšanā.

LLMZA zinātniskā sekretāre K.Polačenko

Plašāka informācija Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas mājaslapā

Powered by Elxis - Open Source CMS