Latvijas zinātnieku vēlējums politiskajām partijām

3-10-2014

Latvijas zinātnieku vēlējums politiskajām partijām
Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāta un Prezidija tikšanās laikā
2014.gada 22.septembrī ar politisko partiju pārstāvjiem diskusijā par zinātnes politiku

Nodrošināt Latvijas Nacionālās attīstības plānā paredzēto mērķu sasniegšanu zinātnes un inovatīvu tehnoloģiju atbalstīšanā.

Nodrošināt, lai Ministru kabinets, iesniedzot Saeimai gadskārtēju likumu par valsts budžetu, paredzētu ikgadēju finansējuma pieaugumu zinātniskajai darbībai ne mazāk par 0,15 procentiem no iekšzemes kopprodukta, kā to jau nosaka Zinātniskās darbības likuma 33. panta 2. punkts.

Būtiski palielināt finansējumu fundamentālajiem un lietišķajiem pētījumiem tematisko pētījumu projektos un sadarbības projektos, kā to jau paredz Ministru kabineta apstiprinātās “Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnes 2014.–2020. gadam”.

Nodrošināt efektīvu un godīgu Valsts pētījumu programmu izvērtēšanu, aizstājot līdzšinējo Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzību ar Zinātnes padomes vadību. Jaunos prioritāros pētījumu virzienus Ministru kabinetā noteikt 2016. gadā, lai 2017. gadā īstenotu Valsts pētījumu programmu projektu konkursu un nodrošinātu nepārtrauktību VPP īstenošanā.

Atjaunot finansējumu zinātnei augstskolās, nodrošinot tam adekvātu tiesisko regulējumu.

Atbalstīt Pasaules latviešu zinātnieku kongresa sasaukšanu Rīgā 2018. gada jūnijā, lai apspriestu Latvijas zinātnes veikumu un perspektīvas Eiropas un pasaules zinātnes kontekstā.

Palielināt Latvijas Zinātnes padomes un Latvijas Zinātņu akadēmijas lomu Latvijas zinātnes politikas veidošanā un zinātnes finansējuma sadalē. Nostiprināt juridiski Latvijas Zinātnes padomes neatkarību.

Powered by Elxis - Open Source CMS