Pasniegti Valsts emeritēto zinātnieku diplomi

3-10-2014

18. septembrī pēc sešu gadu ilga krīzes un pēckrīzes pārtraukuma 30 zinātnieki tika aicināti uz Latvijas Zinātņu akadēmiju saņemt Valsts emeritētā zinātnieka diplomu, kuru pasniedza LZA prezidents Ojārs Spārītis, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete un Valsts emeritēto zinātnieku padomes priekšsēdētājs Raimonds Valters. Pretendentu galīgais izvērtējums notika 21. maijā un jauno mūža grantu saņēmēju saraksts publicēts “Zinātnes Vēstnesī” nr.11 2014. gada 9. jūnijā (skat. internetā www.lza.lv).

Diploma saņēmēju vidū bija gan tādi visu cienīti zinātnes patriarhi, par kuriem mēdz teikt “viņi to jau bija sen pelnījuši” (vismaz sešus gadus...), gan tādi, kas ir aktīvi savā tiešajā darbā, Zinātņu akadēmijas Senātā un citās nodarbēs un kurus nu nekādi negribas nosaukt par pensionāriem (ne jau katram skatīsies pasē). Taču izglītības un zinātnes ministre Druvietes kundze mierināja, ka līdz ar emeritētā zinātnieka nosaukuma iegūšanu nekas zinātniskajā darbā nav beidzies. Tieši otrādi – raugoties uz savu māti akadēmiķi Ainu Blinkenu, viņa var ar pilnu pārliecību teikt, ka cienījamajai valodniecei šie ir ražīgākie zinātnieka gadi, kad var nodoties tikai un vienīgi savai sirdslietai. Arī pelnītā atzinība neiet secen, kā to liecina akadēmiķes jubilejai un jaunas grāmatas “Caur vārdu birzi” iznākšanai veltītais Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikums (skat. “ZV” nr.15 2014. gada 22. septembrī).

Valsts emeritēto zinātnieku kluba “Emeritus” prezidents akadēmiķis Tālis Millers informēja par kluba aktivitātēm, ieskaitot regulāras lekcijas par pasaules zinātnes jaunākajiem sasniegumiem un LZA Lietu pārvaldes nodrošinātās autobusa ekskursijas divas reizes gadā uz Latvijas un kaimiņvalstu skaistākajām kultūrvēsturiskajām vietām. LZA prezidents Ojārs Spārītis aicināja apvienot ekskursijas ar vietējo skolu apmeklējumu, kur vienam otram skolas bērnam, redzot “dzīvu akadēmiķi”, varētu rasties interese par kādu līdz tam tīri teorētiski iepazītu zinātnes jomu. Jaunie Valsts emeritētie zinātnieki izmantoja iespēju un čakli aizpildīja kluba “Emeritus” biedra anketas.

Sarunas un čalas pēc oficiālās ceremonijas vēl ilgi nerimās, jo, kā saka, prieks bij’ draugiem satikties.

 

  

Kopīgā fotografēšanās. Diplomus saņem akadēmiķi Ivars Knēts un Andris Zicmanis               A. Edžiņas foto

Z.Kipere

Powered by Elxis - Open Source CMS