Atzinība ilggadējai Dainu skapja saimniecei

16-10-2014
zv/zv475-1.jpg

Māru Vīksnu sveic kultūras ministre Dace Melbārde

7.oktobrī LZA Senāta sēdē ar Kultūras ministrijas Atzinības rakstu tika izteikta pateicība folkloristei Mārītei (Mārai) Vīksnai, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktorei, Latviešu folkloras krātuves fondu glabātājai, kuras vistiešākajā pārziņā un aprūpē atradās nacionālais dārgums – Krišjāņa Barona Dainu skapis. Viņa pārzināja tajā ievietoto folkloras materiālu izpēti un digitalizāciju, pie viņas atradās, kā jau Dainu skapja izvadīšanas reizē rakstīja “ZV”, pūra atslēdziņa, un Māra nekad neliedza Dainu skapja apskates iespējas visiem interesentiem.

Senāta priekšsēdētājs akadēmiķis Jānis Stradiņš teica, ka nu Dainu skapis nonāk citas ministrijas – Kultūras ministrijas īpašumā un turpmāk dzīvos Nacionālajā bibliotēkā. Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš tūdaļ noprotestēja teikto – Dainu skapis nevis tiek atdots Kultūras ministrijai, bet tikai aizdots ekspozīcijai! Literatūras, folkloras un mākslas institūts, kura sastāvdaļa ir gan Latviešu Folkloras krātuve, gan tai piederošais Daini skapis, joprojām ir Latvijas Universitātes sastāvdaļa, vienalga, kam pieder māja, kurā tie atrodas.

Un nu vārds kultūras ministrei Dacei Melbārdei, kuru akadēmiķis Stradiņš apsveica gan ar labām sekmēm nule notikušajās Saeimas vēlēšanās, kas ļauj cerēt, ka viņa varēs turpināt veiksmīgi iesākto, gan ar pirmo vizīti LZA Senātā. Ministre atzīmēja, ka Latvijas kultūra nav iedomājama bez tās visaptverošas izpētes, īpaši izsakot pateicību Folkloras krātuvei, kas ir arī UNESCO kultūras atmiņas institūcija. Dainu skapis jau 2001. gadā iekļauts UNESCO Pasaules kultūras atmiņas reģistrā. Kopš 2003. gada Latvija ir UNESCO nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanas komisijas dalībniece. Ir izstrādāts Nemateriālās kultūras mantojuma likumprojekts, kas iesniegts Saeimā. Tajā iestrādāta arī Folkloras krātuves loma. “Dainu skapis pieder latviešu tautai”, savu īso uzstāšanos nobeidza kultūras ministre.

Māra Vīksna teica, ka Dainu skapis Folkloras krātuvē ir nostrādājis 63 gadus. Tieši tā – tas ir strādājis. Ne tikai tiešā nozīmē, ļaujot pētīt tā dārgumus, bet arī netiešā – katrs latvietis, kurš pie tā ir kaut vai tikai pastāvējis, ir aizgājis apskaidrots. Nacionālajā bibliotēkā jaunieši paiet garām stiklotajā telpā novietotajam Dainu skapim kā mēbelei...

zv/zv475-2.jpg

Līdz ar Māru priecājas
LZA Senāta priekšsēdētājs
Jānis Stradiņš un
viceprezidents
Juris Ekmanis

A. Edžiņas foto

 

Šķiroties kultūras ministre Senāta priekšsēdētājam jau kuluāros izteica izbrīnu par Latvijas Zinātņu akadēmijas fasādes priekšā novietoto lielo plastmasas veidojumu RĪGA ar aizdomīgo zilo sirsniņu garumzīmes vietā (vēl jo vairāk tādēļ, ka šajā ēkā atrodas Latviešu valodas institūts, jo tieši valodnieki bija pirmie, kas protestēja pret latviešu valodas kropļošanu un garumzīmes voluntāru aizstāšanu ar Rīgas domi slavinošu simbolu). J. Stradiņš taisnojās, ka novietot šo uzrakstu Akadēmijas lielās zāles nomniekam J. Milleram bija atļauts tikai uz koncertzāles “Rīga” atklāšanu ar noteikumu, ka nākošajā dienā tas tiks aizvākts. Uz turpmākajiem atgādinājumiem un LZA Prezidija lēmumu nomnieks diemžēl nereaģē. Ministre teicās pati zvanīt J. Milleram.

Kļūdainais uzraksts pazuda vēl pēc nedēļas.

Z. Kipere

Pēdējā atjaunošana 16-10-2014
Powered by Elxis - Open Source CMS