Pasniegtas LZA un a/s "Grindeks" balvas

14-11-2014

14. novembrī, AS „Grindeks" fonds „Zinātnes un izglītības atbalstam" sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju godināja ievērojamākos Latvijas zinātniekus, pasniedzot prestižās godalgas - „Zelta Pūci" un „Sudraba Pūces".


No kreisās: Kirovs Lipmans, Maija Dambrova, Guntis Belevičs, Beatrise Bērziņa, Juris Ekmanis, Toms Rēķis un Ilze Neibolte.

Par izcilu sniegumu zinātnē „Zelta Pūci" šogad saņēma farmācijas zinātņu doktore, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja Maija Dambrova. Dr. Maijas Dambrovas zinātnisko interešu sfēra saistās ar enerģijas metabolisma pētījumiem un, strādājot šajā jomā, viņa ir devusi nenovērtējamu ieguldījumu preparāta Mildronāts® darbības mehānismu izpētē. Viņas vadībā, sadarbojoties ar „Grindeks", patlaban notiek jauna, oriģināla kardioprotektora farmakoloģiskā izpēte. Paralēli zinātniskajai darbībai Maija Dambrova ir RSU Farmācijas fakultātes asociētā profesore un promocijas padomes locekle, lasa lekciju kursus arī Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē. Dr. Dambrovas vadībā izstrādātas jau piecas zinātņu doktora disertācijas, vēl divām viņa ir bijusi zinātniskā konsultante, kā arī šobrīd viņa vada divu promocijas darbu izstrādi, un tādā veidā vēl vairāk palielina zinātniskā kolektīva iespējas jaunu zāļu izstrādē.

Lai veicinātu jauno speciālistu pievēršanos zinātnei, īpašās „Sudraba Pūces" un atbalsta prēmijas katram laureātam tika pasniegtas trīs jaunajiem zinātniekiem - Beatrisei Bērziņai, kura izstrādājusi maģistra darbu par tēmu „Nesimetrisku diaril-λ3-jodānu izmantošana vara (I) katalizētajā arēnu C-H aminēšanā", Ilzei Neiboltei, kura izstrādājusi maģistra darbu par tēmu „ß,ß`- Triketonu izmantošana jaunu hromoforu un luminoforu sintēzē" un Tomam Rēķim, kurš izstrādājis maģistra darbu par tēmu „Kristalizācijas paramietru ietekme uz pimobendāna polimorfa A molekulāro un kristālisko struktūru".

Powered by Elxis - Open Source CMS