Izstādē – nanotehnoloģija

23-05-2008

No š.g. 18.maija līdz 7.jūnijam Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā, Uzvaras bulv. 2, korp.4, apskatāma ceļojoša izstāde “Nano – jauna dimensija tehnoloģiju attīstībā” no Francijas. Izstādi organizē Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar Francijas vēstniecību Latvijā un Francijas Kultūras centru.

Izstāde sniedz populārzinātnisku ieskatu nanotehnoloģijā. Tas ir viens no mūsdienās populārākajiem un straujākajiem zinātnes attīstības virzieniem. Nanotehnoloģija nodarbojas ar ekstremāli mazu struktūru pētījumiem, ražošanu un izmantošanu. Tās darbības pasaule ir mazāka par sīkāko dzīvo būtņu – vienšūņu pasauli. Tā ir atomu un molekulu pasaule, kuru var ieraudzīt vien jaudīgos elektronu un atommikroskopos.

Mūsdienās cilvēki ir iemācījušies manipulēt ar atsevišķiem atomiem un panākt sev vēlamas izmaiņas materiālā, mērķtiecīgi mainot atomu izvietojumu tajā. Līdz ar to tiem rodas milzīgs daudzums jaunu pielietošanas iespēju, kā arī tiek radīti jauni materiāli, kas izmantojami enerģētikā un ekoloģijā, informācijas tehnoloģijās un elektronikā, medicīnā un farmācijā. Nanotehnoloģijā izzūd robežas starp ķīmiju, bioloģiju un fiziku, tam visam saaugot vienotā tehnoloģijā.

Par to visu stāsta izstāde. Par nanotehnoloģijas pirmsākumiem, pirmajiem izgudrotājiem un izmantotajām metodikām. Izstāde dod iespēju ieklausīties ekspertu viedokļos par nanotehnoloģijas attīstības iespējām un iespējamajām problēmām. Izstāde iepazīstina ar nanotehnoloģijas pielietojumu dažādās mūsdienu dzīves jomās – enerģētikā, vides aizsardzībā, medicīnā, sportā, mājsaimniecībā un izklaides industrijā.

Izstādes ietvaros notiks Zinātnes kafejnīcas un zinātnes teātra pasākumi, veltīti nanotehnoloģijas dažādiem izmantošanas veidiem, piem., ūdeņradis kā alternatīvās enerģijas veids, nanotehnoloģijas izmantošanas iespējas medicīnā un jauno materiālu veidošanā. Runāsim par to, kas šajos virzienos tiek darīts Latvijas zinātniskajās institūcijās. Zinātnes kafejnīcas pasākumus vadīs Dr.biol. Juris Šteinbergs – zinātnieks un populāra TV raidījuma seja.

Izstādē un visos pasākumos skolēniem – ieeja brīva!

Pēdējā atjaunošana 23-05-2008
Powered by Elxis - Open Source CMS