FEI ir izveidots Viedo tīklu pētniecības centrs

4-12-2014

Viedie tīkli ir elektroenerģijas tīkli, kas integrē visu saistošo lietotāju rīcību no ģeneratoriem līdz gala lietotājam, lai efektīvi nodrošināt ilgtspējīgumu, ekonomiskumu un drošu elektroenerģijas piegādi.

Kopš 2010. gadā, FEI aktīvi sāka darboties Viedo tīklu jomā iestājoties Eiropas Enerģētikas pētniecības alianses programmas “Viedie tīkli” (EERA Joint Programme on Smart Grid) vadot pētījumu, kas apkopo Eiropas pieredzi pārvades tīklu modelēšanas jomā, ņemot vērā elektroapgādes drošumu, elektroenerģijas tirgus attīstību un ilgtspēju, kur piedalās vairāk nekā 100 pētnieki no 19 pētniecības organizācijām, tai skaitā no SINTEF (Norvēģija), Strathclyde (Lielbritānija), INESC (Portugāle), RSE (Itālija), TECNALIA (Spānija), VITO (Beļģija), VTT (Somija) u. c.

2011. gadā tika uzsākts projekts SmartGen (vadītāja Dr. Anna Mutule). Projektā SmartGen (Efektīva sadalītas ģenerācijas iespēju identifikācija ar viedām tehnoloģijām, Efficient identification of opportunities for Distributed Generation based on Smart Grid Technology) piedalījās partneri no četrām Eiropas valstīm – FEI kopā ar Latvijas SSO, Sadales tīkli, Balslev Consulting Engineers (Dānija), Bacher Energy Ltd (Šveice) un Sweco Norge (Norvēģija). Projekta gaitā tika izstrādāti vairāki viedo tehnoloģiju modeļi, kas pielietojami reāliem elektrotīkliem ar liela mēroga izkliedētās ģenerācijas ieviešanu, elektromobiļiem utt. Izstrādāto modeļu analīze un demonstrācija tika veikta, izmantojot informāciju gan par reāliem elektrotīkliem, gan par IEEE teorētiskiem tīkliem.

Kopš 2013. gadā FEI ir dalībnieks ES 7. Ietvara programmas integrētā pētniecības programma viedo tīklu jomā – ELECTRA (European Liaison on Electricity Committed Towards long–term Research Activities for Smart Grids).

Viedie tīkli un to tehnoloģijas aptver gan lielās energosistēmas (no elektroenerģijas ražošanās līdz gala patērētājam), gan viedās mājas. Viedo tīklu pētniecības centrs tika izveidots ar mērķi izstrādāt un pētīt viedās tehnoloģijas, radīt iekārtas un izstrādnes modernas energosistēmas vadības un modelēšanas uzdevumiem ar iespēju tās izmantot Latvijas energosistēmā. Tas paredz: 1) laboratorijas paplašināšanu Fizikālās enerģētikas institūtā ar viedās mājas tehnisko aprīkojumu; 2) zinātniskās grupas paplašināšana pētniecības un apmācības īstenošanai laboratorijā un tehnoloģiju un zināšanu popularizēšanai plašākā mērogā.

Pašreiz darbs turpinās pie šādiem Eiropas līmeņa pētījumiem ka Viedās mājas tehnoloģisko procesu un stratēģijas modelēšana – gala lietotāju uzvedības stratēģijas izpēte elektroenerģijas tirgus apstākļos (Demand Response, DSM), elektromobiļu uzlādēšanas režīmi un to iespaids uz sadales tīklu, par sinhronizēto fāžu vektoru mērījumu iekārtas (PMU) izmantošanu energosistēmas stāvokļa kontrolei, sadarbībā ar Karalisko Tehnoloģiju institūta struktūrvienību PMU SmartLab (KTH, Zviedrija) un Norvēģijas pārvades sistēmas operatoru Statnett. FEI telpās ir izveidots sinhronizēto fāžu vektoru mērījumu iekārtu komplekss energosistēmas stāvokļa kontrolei, kas ir savienots tīklā ar līdzīgām laboratorijām KTH (Zviedrijā), Ālto universitātē (Somijā), Dānijas Tehniskajā universitātē, Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju universitātē un Tallinas Tehniskajā universitātē (Igaunijā).

FEI ir uzsākusi sarunu ar EC JRC/IET par viedās mājas tehniskā aprīkojuma iegādes iespējam. Centra zinātnieku grupa sastāv no FEI zinātniskā personāla sadarbojoties ar viedo tīklu laboratorijām Itālijā (RSE, Milāna) un Vācijā (Fraunhofer IWES/DERlab, Kasele), kur centra pētnieki veic mērījumus un testus, kā arī doktorantūras un maģistrantūras studentiem, kuri te izstrādā promocijas un maģistra darbus.

Viedo tīklu pētniecības centra vadītāja
Dr. Irina Oļeiņikova.

Powered by Elxis - Open Source CMS