LZA LMZN priekšsēdētājas, EKOSOC - LV vadītājas Baibas Rivžas vizīte Turkmenistānas Zinātņu akadēmijā

9-01-2015

Decembra sākumā LZA LMZN priekšsēdētāja, valsts pētījumu programmas EKOSOC-LV vadītāja Baiba Rivža piedalījās Turkmenistānas Zinātņu akadēmijas organizētā starptautiskā konferencē "Atjaunojamie enerģijas resursi un inovatīvās tehnoloģijas", kas norisinājās Turkmenistānā, Ašhabadā.

Konferencē piedalījās 11 valstu zinātnieki un uzņēmēji - no Bulgārijas, Francijas, Japānas, Tadžikistānas, Latvijas, Korejas, Irākas, Krievijas, Baltkrievijas, Turkmenistānas, Ukrainas.

Galvenais konferences jautājums - atjaunojamie enerģijas resursu avoti. Nepieciešamība pēc atjaunojamiem resursiem strauji aug, tādēļ alternatīvie enerģijas avoti ir ļoti svarīgi. Uzmanība tika pievērsta atomenerģijas, saules enerģijas avotiem, kā arī atkritumu, notekūdeņu izmantošanai biogāzes iegūšanā. Turkmenistānas - Japānas sadarbības projektu rezultātā tika demonstrēti bezpilotu lidaparāti, lai novērtētu dabas bagātību esamību.

Akadēmiķe Baiba Rivža lasīja referātu "Biogāzes ražošanas attīstība un riski ES (Latvijas piemērs)" starptautiskās konferences plenārsēdē. Referātā raksturoti biogāzes ražošanas apjomi, tās ieguves avoti. Latvijas piemērā doti pašu ražotāju nosauktie riski, kā arī raksturota EKOSOC - LV programma Latvijā, tās 10 projekti un sasniedzamie rezultāti.

Tika apspriesti vairāki sadarbības projekti, piemēram, Japāna strādā ar saules enerģiju un labprāt sadarbotos ar Turkmenistānu. Plenārsēdēs un lekciju darbā piedalījās arī doktoranti, jaunie zinātnieki.

Konferences noslēguma rezolūcijā galvenais izteikums ir - plašāk izmantot alternatīvos enerģijas avotus, veikt pētījumus, organizēt regulāras starptautiskās konferences.

Konferences dalībniekiem bija iespēja iepazīties arī ar Turkmenistānas Gāzes un naftas universitāti, kurā studē seši tūkstoši studenti un kura ir ļoti moderna, tās 40 laboratorijas ir aprīkotas ar visjaunāko simulācijas iekārtu. Ašhabadā drīz tiks uzcelta vēl viena jauna universitāte - Tehniskā Universitāte. Ašhabadā ir 5 universitātes un 10 augstskolas.

Konferences dienās Ašhabadā atklāja arī dzelzceļa maģistrāli Turkmenistāna -Kazahstāna - Irāna. Visas ārzemju delegācijas tikās ar Turkmenistānas Zinātņu Akadēmijas prezidentu G.A.Mezilovu. Prezidents izteica vēlmi noslēgt zinātniskās sadarbības līgumu ar Latvijas Zinātņu Akadēmiju.

Akadēmiķe Baiba Rivža

Powered by Elxis - Open Source CMS