ERA-NET projekti nanomedicīnā

9-01-2015

Atskatoties uz Latvijas dalību ES 7.Ietvara programmā zinātnes un tehnoloģiju attīstībai (7.IP), jāatzīst, ka Latvijas Zinātņu akadēmijai (LZA) tā ir bijusi veiksmīga. LZA ir piedalījusies 27 projektu īstenošanā, un tas sastāda 7 % no visiem projektiem, kuros piedalās Latvija. Lielākā daļa (18) no LZA īstenotajiem projektiem ir ERA-NET (European Research Area Network) tipa projekti. Arī jaunajā ES programmā "Apvārsnis2020" LZA jau ir iesaistījusies četros ERA-NET tipa projektos.

ERA-NET projektu galvenais mērķis ir dot ieguldījumu Eiropas pētniecības telpas izveidē un ciešākā integrācijā, sekmējot dažādu valstu zinātnieku sadarbību. ERA-NET projektu uzdevums ir veicināt nacionālo pētniecības programmu īstenošanu starpnacionālā līmenī un atbalstīt vairāku valstu kopējus pētniecības projektus, tādejādi nodrošinot pētniecībai paredzēto finanšu līdzekļu un cilvēkresursu racionālāku izmantošanu.

Viena no galvenajām ERA-NET aktivitātēm ir kopēju pētniecības projektu konkursu organizēšana, kuros piedalās attiecīgajā ERA-NET iesaistīto dalībvalstu zinātniskās institūcijas un uzņēmumi. Piedalīšanās šādos starpvalstu konkursos veicina Latvijas zinātnisko institūciju atpazīstamību Eiropā, kā arī sniedz priekšstatu, kā nacionālās pētniecības programmas tiek plānotas, izvērtētas un finansētas citās valstīs. ERA-NET konkursu organizēšanu un projektu pieteikumu izvērtēšanu finansē Eiropas Komisija, bet sekmīgo zinātnisko projektu dalībnieku finansēšanu nodrošina attiecīgā ERA-NET dalībvalsts no nacionālā budžeta.

Vērtējot katra konkrētā ERA-NET projekta rezultātus, viens no rādītājiem ir tas, cik veiksmīgi esam ERA-NET organizētajos konkursos, cik daudz projektu ar Latvijas institūciju dalību ir izvirzīti finansēšanai. Šādā aspektā vieni no sekmīgākajiem ERA-NET projektiem LZA ir bijuši ar nanomedicīnu saistītie projekti EuroNanoMed un EuroNanoMed-II (European network for transnational collaborative RTD projects in the field of nanomedicine).

Nanotehnoloģijas izmantošana medicīnā ir viena no stratēģiskajām prioritātēm Eiropā, jo sniedz būtisku ieguldījumu daudzu slimību agrīnākā diagnostikā un veiksmīgākā ārstēšanā. Abu EuroNanoMed projektu mērķis ir veicināt efektīvu nacionālo un reģionālo pētniecības programmu nanomedicīnā koordinēšanu, tādējādi nodrošinot resursu racionālu izmantošanu. Pirmais EuroNanoMed ERA-Net projekts tika īstenots laikā no 2009.gada 1.janvāra līdz 2011.gada 31.decembrim, un šo gadu laikā tika organizēti 3 starptautiski projektu pieteikumu konkursi.

Ņemot vērā zinātnieku lielo ieinteresētību un zinātnisko projektu veiksmīgo īstenošanu, LZA kopā ar 20 partneriem no 17 valstīm piedalījās ERA-NET EuroNanoMed-II projekta pieteikuma sagatavošanā. Eksperti pieteikumu novērtēja pozitīvi, un projekta ieviešana sākās 2012.gada novembrī. EuroNanoMed-II uzdevumos ietilpst gan konkursu organizēšana, gan pētniecības nanomedicīnas jomā stratēģijas izstrāde.

EuronanoMed-II ietvaros jau ir noslēgušies 2 projektu pieteikumu konkursi, un 2014.gada nogalē ir izsludināts nākamais (pēc skaita sestais) projektu pieteikumu konkurss. Projektu pieteikumu iesniegšanas termiņš - 2015.gada 3.marts. Konkursā ir 3 tēmas: reģeneratīvā medicīna, diagnostika, mērķtiecīgas zāļu formu nogādes sistēmas (targeted delivery systems).

Konkursa darba programma, projekta pieteikumu forma un vadlīnijas projektu pieteicējiem ir publicētas EuroNanoMed-II mājas lapā: http://www.euronanomed.net/joint-calls/6th-joint-call-2015/

Zemāk esošajā tabulā ir apkopoti statistiskie rādītāji par EuroNanoMed un EuroNanoMed-II iepriekšējos konkursos iesniegtajiem projektu pieteikumiem un finansētajiem projektiem.

.

Iesniegto projektu pieteikumu skaits

Finansēto projektu pieteikumu skaits

Latvijas dalība (iesniegtie/sekmīgie projekti)

1.konkurss

24

8

1/0

2.konkurss

33

8

1/1

3.konkurss

41

7

6/1

4.konkurss

43

8

8/2

5.konkurss

51

9

5/1

Kopā

192

40

21/5

 

Kopumā piecos EuroNanoMed/EuroNanoMed-II konkursos ir finansēti 40 starpnacionāli pētniecības projekti nanomedicīnas jomā, un to īstenošanā ir iesaistītas 217 zinātniskās institūcijas, klīnikas un uzņēmumi. Latvija piedalās 5 projektu īstenošanā, un tie ir:

•  Nanoconstructs for delivery of RNA splice-switching oligonucleotide therapeutics (Nanosplice), dalībnieks - SIA Syntagon Baltic, projekta īstenošana ir pabeigta;

•  Chemo-hyperthermal Delivery - Combined chemo-hyperthermal control of hepatic tumors, based on microwave-activated subendothelialtargeted nano-assemblies, (CheTherDel), dalībnieks - Latvijas Organiskās sintēzes institūts;

•  Multifunctional injectable nano HAp composites for the treatment of osteoporotic bone fractures (NANOFOROSTEO), dalībnieks - Rīgas Tehniskā Universitāte;

•  Volatile Biomarkers for Early Detection and Characterization of Gastric and Colorectal Neoplasms, (Volgacore), dalībnieki - Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte un Akadēmiskā histoķīmijas laboratorija, projekta finansēšana sāksies 2015.gadā;

•  PhOtocrosslinked hydrogels for guided periodontal TissUe Regeneration (POSTURE), dalībnieks - Rīgas Tehniskā universitāte, projekta īstenošana sāksies 2015.gadā.

Finansēto projektu kopsavilkumi ir publicēti EuroNanoMed mājas lapā http://www.euronanomed.net

2015.gadā LZA veiksmīgi iesākto dalību ERA-NET projektos pārņem Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), kas turpmāk nodrošinās Latvijas dalībnieku finansēšanu sekmīgajos zinātniskajos projektos. Līdz tam, kamēr Eiropas Komisija apstiprinās LZA nomaiņu ar VIAA EuroNanoMed-II konsorcijā, konsultāciju sniegšanu par jauno EuroNanoMed-II projektu pieteikumu konkursu veic LZA. Kontaktpersonas:

Profesors Jurijs Dehtjars, tālr.67089383
Dr.biol. Dace Tirzīte, tālr.29644426

Powered by Elxis - Open Source CMS