Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdbalvas 2015. gadā

9-01-2015

LZA Senāta lēmums:

1. Apstiprināt balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķirt sekojošas vārdbalvas:

Raiņa balvu par izcilu veikumu zinātnē - Dr.habil.philol., LZA kor.loc. Fjodoram Fjodorovam (Daugavpils Universitāte) - par devumu salīdzināmās un cittautu literatūras izpētē.

Frīdriha Candera balvu mehānikā - Dr.sc.ing., LZA kor.loc. Andrejam Krasņikovam -(Rīgas Tehniskā universitāte) - par darbu kopu "Šķiedru betonu tehnoloģijas un mehānika".

Artura Balklava balvu zinātnes popularizēšanā - Dr.h.c.phys. Jānim Jansonam (LU Cietvielu fizikas institūts) - par fizikas vēstures Latvijā pētniecību un popularizēšanu.

Heinricha Skujas balvu bioloģijā - Dr.biol., LZA kor.loc. Guntai Sprinģei (LU Bioloģijas institūts) par vienotas tematikas zinātnisko darbu kopu "Latvijas iekšzemes ūdeņu ekoloģiskā izpēte".

Pauļa Lejiņa balvu lauksaimniecības zinātnēs - Dr.biol., Dr.habil.agr. Inārai Turkai (LLU Lauksaimniecības fakultātes Augsnes un augu zinātņu institūts) - par zinātniskiem pētījumiem un publikācijām lauksaimniecības kultūraugu aizsardzībā no 1974. līdz 2014. gadam.

Kārļa Baloža balvu tautsaimniecībā - Dr.habil.oec., LZA goda loceklim Pēterim Guļānam par nozīmīgu devumu Latvijas ekonomiskās politikas izpētē.

Arveda Švābes balvu vēstures zinātnē - Dr.habil.hist., LZA īstenajam loceklim Ēvaldam Mugurēvičam par izcilu devumu Latvijas vēstures avotu pētniecībā.

Teodora Celma balvu filozofijā - Dr.phil. Uldim Vēgneram (LU Filozofijas un socioloģijas institūts) - par Teodora Celma filozofiskā mantojuma pētniecību.

Kārļa Mīlenbaha balvu latviešu valodniecībā - Dr.habil.philol., LZA kor.loc. Inai Druvietei - par Kārļa Mīlenbaha zinātniskā mantojuma izpēti un popularizēšanu.


2. Apstiprināt balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķirt LZA vārdbalvas jaunajiem zinātniekiem:

Mārtiņa Straumaņa un Alfrēda Ieviņa balvu ķīmijā - Mg. Marijai Skvorcovai (Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Organiskās sintēzes institūts) - par darbu "β-Metilēn-δ-aminospirtu un to atvasinājumu iegūšana ciklopropilmetilkatjonu iekšmolekularās aminēšanas reakcijās". Vad. LZA kor.loc. A. Jirgensons, Dr. chem. L.Grigorjeva.

Emīlijas Gudrinieces balvu ķīmijas tehnoloģijā - Mg. Evijai Rolavai (RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte) - par darbu "No ogļhidrātiem atvasinātu aminospirtu sintēze un pielietojums". Vad. akad. M.Turks.

Ludviga un Māra Jansonu balvu fizikā - Mg. Jānim Timošenko - LU Fizikas, astronomijas un mehānikas doktora studiju programmas doktorantam par darbu - "Kristālisko materiālu struktūras statiskās un termiskās nesakārtotības modelēšana ar apgriezto Monte-Karlo metodi". Vad. LZA kor.loc. A.Kuzmins.

Jauno zinātnieku balvu - Mg. Jānim Brinkam (RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte) - par darbu "Sulfurētās amorfās ogles katalizatora iegūšana biodīzeļdegvielas sintēzei". Vad. Dr.chem. K.Māliņš, akad. V.Kampars.

Jauno zinātnieku balvu - Mg. Svetlanai Vihodcevai - RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes doktorantei par darbu "Nanolīmenī modificētu tekstīliju sortimenta paplašināšana". Vad. Dr.habil.sc.ing. S.Kukle.

Jauno zinātnieku balvu - Mg. Ivetai Zirvītei (LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāte) - par darbu "Augstākās izglītības loma Zemgales reģiona attīstībā". Vad. akad. B.Rivža.

Powered by Elxis - Open Source CMS