2 eiro apgrozības monēta, veltīta Latvijas prezidentūrai ES Padomē

20-02-2015

2015.gada 9. februārī Latvijas bankā notika jaunās 2 eiro apgrozības monētas prezentācija. Monēta veltīta Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē. Vēl tikai Francija un Portugāle ir izlaidušas piemiņas monētas par godu savas valsts prezidentūrai.

Monēta kalta Bādenes–Virtembergas valsts naudas kaltuvē, tirāža 1 miljons, 2 eiro monētas diametrs ir 25,75 mm, un tā ir bimetāla – baltmetāla gredzenā iekļauts dzeltenīga sakausējuma aplis. Uz monētas jostas zvaigznēm atdalīts teksts DIEVS SVĒTĪ LATVIJU.

Monētas centrā ir arhetipisks dzirnakmens – tas ir Latvijas prezidentūras logo.

Anotācijā rakstīts: Dzirnakmens smagums rotācijas kustībā uzkrāj enerģiju, kas latviešiem gadsimtiem devusi eksistences pamatu rudzu maizes klaipos, spēku darbam un prieku dziesmu un deju rakstos.

Gan šā logo, gan monētas grafiskā dizaina autors ir Gunārs Lūsis, bet monētas plastisko modeli radījis Jānis Strupulis. (Jāpiezīmē, ka šis tandēms sevi jau profesionāli apliecināja pirms 23 gadiem, veidojot Latvijas latu un santīmu komplektu).

Papildus pamattirāžai ir izlaistas arī 5000 monētas Brilliant Uncirculated kvalitātē, pa vienai ieslēgtas caurspīdīgā kredītkartes izmēra iepakojumā, cena 7,30 eiro.

Ir arī divi apgrozības monētu suvenīrkomplekti kapsulās (9 monētas, eiro un centi), kartona iepakojums 25000 eksemplāros par 18 eiro, bet tāds pats komplekts tumšbrūna koka futrālī – tikai 5000 gabalu, un tie bankā maksā 50 eiro. Jau pirmajā pārdošanas dienā ebay vietnē kāds bija notirgojis piecus komplektus par 89,99 eiro, bet ASV tos tirgojot pat par 200–250 $ ! (Bankas kasēs to pārdod tikai pa vienam eksemplāram...)

Jānis Strupulis

 

Pēdējā atjaunošana 20-02-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS