Zinātņu akadēmijas nāk klajā ar ziņojumu: „Aicinājums rīkoties, lai uzlabotu veselības aprūpi dzirdes zuduma un ar to saistīto veselības traucējumu jomā"

3-03-2015

3. martā (2015) starptautiskā organizācija IAMP (angliski The InterAcademy Medical Panel, IAMP) publicēja ziņojumu „Aicinājums rīkoties, lai uzlabotu veselības aprūpi vājdzirdības un ar to saistīto veselības traucējumu jomā (A Call for Action to Strengthen Healthcare for Hearing Loss)". Ziņojuma publicēšana ir pieskaņota Pasaules Ausu un dzirdes dienai, kas ik gadus tiek atzīmēta 3. martā*.

IAMP izstrādāja šo ziņojumu, atsaucoties Vācijas nacionālās zinātņu akadēmijas Leopoldina ierosinājumam. IAMP ziņojuma sagatavošanas 16 ekspertu darba grupas sastāvā bija arī Latvijas Zinātņu akadēmijas nominētā eksperte - Latvijas Bērnu dzirdes centra vadītāja Dr. Sandra Kušķe.

IAMP ziņojums izceļ faktu, ka pasaulē 360 miljonus cilvēku piemeklē dzirdes traucējumi vai zudums, ieskaitot 32 miljonus bērnu. Ja tos laikus nediagnosticē un neārstē, tādi bērni atpaliek savā runas, valodas un izziņas prasmju attīstībā, kas izraisa domino efektu - mācīšanās grūtības, grūtības sazināties ar ģimeni un draugiem. Attiecībā uz pieaugušajiem (tiek lēsts, ka aptuveni divas trešdaļas cilvēku, kas vecāki par 70 gadiem, cieš no vājdzirdības), savukārt, prakse arvien biežāk apliecina to, ka vājdzirdība ir saistīta ar lielāku demences un invaliditātes risku.

Tāpēc dzirdes zudums nav vienīgi indivīda problēma, bet tā ietekmē plašāku sabiedrību.

Campus Virchow-Klinikum (Berlīne, Vācija) Audioloģijas un foniatrijas nodaļas vadītājs Manfrēds Gross stāsta:

"Skaitļi ir satraucoši, taču daudzos gadījumos cēlonis, kas izraisa dzirdes zudumu, var tikt savlaicīgi atklāts un novērsts vai ārstēts. Piemēram, vienkāršs jaundzimušo skrīnings var palīdzēt noteikt vai bērnam ir dzirdes problēmas. Arī bērnu savlaicīga vakcinēšana pret tādām slimībām, kā, piemēram, masaliņas var novērst komplikācijas, kas var izraisīt dzirdes zudumu. Un vienkārša skaļu trokšņu novēršana darba vietā var pasargāt pieaugušos no dzirdes pasliktināšanās." 

Neskatoties uz to, ka ir vesela virkne risinājumu kā diagnosticēt un ārstēt vājdzirdību, problēma pastāv, jo īpaši attīstības valstīs, kur ir nepietiekama iedzīvotāju informētība šajā jautājumā un ir ļoti ierobežota pieeja atbilstošai medicīniskai aprūpei.

Tāpēc IAMP ziņojums īpaši domāts valdībām un citiem veselības aprūpes nodrošinātājiem, ar rosinājumu īstenot šādas aktivitātes:

  • Uzlabot veselības aprūpi dzirdes jomā (nodrošināt dzirdes skrīningu visos dzemdību centros, nodrošināt dzirdes aparātu un kohleāro implantu pieejamību katram, kam tas nepieciešami;
  • Sabiedrības veselības jomā veikt pasākumus to cēloņu novēršanai, kas var izraisīt vājdzirdību;
  • risināt gan bērnu, gan pieaugušo dzirdes traucējumu jautājumus, ņemot vērā atšķirības starp šim grupām;
  • risināt plašākas sabiedrības vajadzības, piemēram, nodrošināt izglītojošas programmas nedzirdīgiem bērniem, viņu radiniekiem, plašākām iedzīvotāju grupām; un
  • iedibināt pētniecības un inovāciju programmas, kas prioritāri pētītu vājdzirdību, ieskaitot jaunu skrīninga un diagnostikas metožu izstrādāšanu, lai uzlabotu agrīnu vājdzirdības diagnostiku bērniem un veicinātu inovatīvu augstas kvalitātes dzirdes aparātu radīšanu par pieņemamu cenu un baterijas par zemu cenu.


IAMP līdzpriekšsēdētājs Lai Meng Looi, kurš pārstāv Malaizijas Zinātņu akadēmiju, atzīst: "Tas fakts, ka tik daudzas problēmas, kas saistītas ar vājdzirdību, ir novēršamas, nozīmē vienīgi to, ka ir pieejami jau gatavi risinājumi. Daudzos gadījumos, īpaši valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem, problēma ir nevis finansējums, bet gan informētība. Un tāpēc, laižot klajā šo Ziņojumu mēs ceram, ka IAMP 73 dalībakadēmijas informēs par šo ziņojumu savām valdības un ka tās sāks ieviest dzīvē mūsu rekomendācijas."

"Vājdzirdība ir nozīmīga globāls izaicinājums, bet tā ļoti bieži tā ir novēršama un pārvarama," atzīst Looi.

Ziņojuma publicēšanas dienā pasaules vadošais medicīnas žurnāls The Lancet publicē komentāru par to: (http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(15)60208-2/abstract)

Piezīmes:

  • IAMP ziņojums A Call for Action to Strengthen Healthcare for Hearing Loss ir pieejams tiešsaistē: http://tinyurl.com/q4rk27w
  • Latvijas Zinātņu akadēmija ir IAMP - globālā medicīnas zinātņu akadēmiju un zinātņu akadēmiju medicīnas nodaļu tīkla - dalībakadēmija. Sīkāka informācija: www.iamp-online.org

 


* WHO International Ear Care day: http://www.who.int/pbd/deafness/news/IECD/en/

Pēdējā atjaunošana 3-03-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS