Rīgā un Jelgavā pulcēsies ārvalstu zinātnieki, lai apspriestu zinātņu akadēmiju lomu pētniecībā un inovāciju politikā

30-03-2015

Š.g. 20.-21. aprīlī Latvijas Zinātņu akadēmija rīko Baltijas intelektuālās sadarbības 14. konferenci, ka veltīta zinātņu akadēmiju lomai pētniecībā un inovāciju politikā. Konferencē piedalās triju Baltijas valstu zinātņu akadēmiju prezidenti, kā arī Vācijas, Polijas, Norvēģijas un Slovākijas zinātnes administratori un redzamākie zinātnieki. Baltijas intelektuālās sadarbības 14. konferenci Rīgā pagodinās arī Vācijas Zinātņu akadēmijas Leopoldina viceprezidente Bārbele Fridriha (Friedrich), Norvēģijas Zinātņu akadēmijas ģenerālsekretārs Oivinds Andersens (Andersen), Polijas Zinātņu akadēmijas pārstāvis Maciejs Janovskis (Janowski) un "Višegradas četrinieka" - Ungārijas, Polijas, Slovākijas un Čehijas - zinātņu akadēmiju alianses pārstāvis Dušans Galiks (Galik) no Slovākijas.

Šogad varēsim atskatīties uz nozīmīgu gadskārtu - 80 gadiem, kopš 1935. gadā 29.-30. oktobrī Lietuvā, tās toreizējā pagaidu galvaspilsētā Kauņā notika pirmā Baltijas intelektuālās sadarbības konference, kuras galvenais organizators bija izcilais lietuviešu tiesībzinātnieks, Vītauta Dižā Kauņas universitātes rektors Mikols Rēmeris (Mykolas Römeris). Līdz II Pasaules kara sākumam tika noturētas sešas konferences, pēdējo Baltijas intelektuālās sadarbības 6. konferenci 1940. gada 16. jūnijā Tallinā pārtrauca pilsētā iesoļojušais padomju okupācijas karaspēks.

Nākamo, Baltijas intelektuālās sadarbības 7. kongresu Rīgā izdevās atjaunot tikai pēc 59 gadiem 1999. gada 17.-18. septembrī. Iniciatore bija Latvijas Zinātņu akadēmija, kas kongresu rīkoja kopā ar Igaunijas un Lietuvas ZA un Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmiju.


BISK programma

BISK vēsture

BZA medaļa  un tās laureāti

LZA prezidents O.Spārītis par Baltijas intelektuālās sadarbības konferenci


Sadarbībā ar:


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv

Pēdējā atjaunošana 14-04-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS