Latvijas Radošo savienību padomes biedru sapulce

24-04-2015

10. martā notika LRSP biedru atskaišu – pārvēlēšanu sapulce. Tajā piedalījās pārstāvji no 8 radošajām savienībām: Latvijas Kinematogrāfistu savienības, Latvijas Komponistu savienības, Latvijas Dramaturgu Ģildes, Latvijas Teātra Darbinieku savienības, Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Rakstnieku savienības, Latvijas Zinātnieku savienības, Latvijas Dizaineru savienības, nepiedalījās Latvijas Mākslinieku savienība. Zinātnieku savienību pārstāvēja prof. Rita Bebre un Dr. Aivars Atvars. Par sapulces vadītāju ievēlēja Uģi Prauliņu.

Gada pārskata ziņojumu par 2014. gadu prezentēja LRSP valdes priekšsēdētāja Dace Bluķe, kas informēja arī par dažām svarīgākajām risinātajām problēmām. Tai skaitā: par Kultūras ministrijas apbalvojumu piešķiršanu par izciliem sasniegumiem ārpus valsts, ko ļoti bagātīgi piešķir sportistiem; par VKKF finansējuma modeļa maiņu, piesaistot to akcīzes nodokļiem; par radošās personas likumu; par LRSP pārstāvniecību citās organizācijās (Kultūras aliansē, Nacionālajā kultūras padomē, UNESCO, Rīga 2014 uzraudzības komitejas padomē, VKKF padomē, Dziesmu svētku padomē u.c.). Regulāri notiek kontakti ar Kultūras ministriju.

Diskusijas raisījās ap “Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likumu,” kas ilgā darbā jau ir tik tālu, ka ir izstrādāts melnraksts. Likuma izstrāde ir kultūras ministres prioritāte. Galvenais fokuss būs radošās personas bezdarba periods. Šis likums atzītu, ka radošās personas, kas strādā pēc projektiem, arī strādā, un tām ir tiesības uz bezdarba pabalstiem; tas risinātu jautājumu par atsevišķiem vienreizējiem pabalstiem grūtībās nonākušajiem māksliniekiem. Lielā mērā likums sasaucas ar Igaunijā apstiprināto likumu par radošajām profesionālajām organizācijām. Tiek paredzēts, ka 2015. gada rudenī šis likumprojekts varētu tikt virzīts uz apstiprināšanu Ministru kabinetā kopā ar budžeta likumprojektu.

Revīzijas komisijas ziņojumu nolasīja Armands Bisenieks un ziņoja, ka, analizējot LRSP gada pārskatu un tās darbību laika posmā no 2014. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim, ir konstatēts, ka finanšu pārskats ir sagatavots atbilstoši prasībām un Revīzijas komisija LRSP valdes darbā būtiskas kļūdas nesaskata. Klātesošie vienbalsīgi apstiprināja Gada pārskatu un Revīzijas komisijas ziņojumu.

Par darbības plānu 2015. gadam informēja Dace Bluķe. Paredzēts organizēt noderīgus seminārus LRSP biedriem, diskusijas par radošā darba izmaksu un atlīdzības pamatošanu, par sadarbību ar medijiem u.c. LRSP iesniegusi pieteikumu par Latvijas 100–gadei veltīto projektu VKKF konkursā. LRSP ģenerālsekretārs Haralds Matulis izsaka pateicību visām savienībām, kas palīdzēja šim projektam tapt. Tā ir ļoti laba iniciatīva; ja šis projekts tiks atbalstīts, tas palīdzēs saliedēt savienības kopīgā darbā. Latvijas Zinātnieku savienība no savas puses projektam ierosināja veltīt uzmanību tam, ko Latvijas zinātnieki darījuši un paveikuši Latvijas dibināšanas un attīstības sakarā un sarīkot konferenci LNB ar akadēmiķa Jāņa Stradiņa referātu un koreferātiem.

Nobeigumā notika LRSP valdes un valdes priekšsēdētāja vēlēšanas. Valdē ievēlēja Daci Bluķi (LKomS), Daigu Šiliņu–Gaismu (TDS), Zandu Treimani (LAS), Andreju Broku (LDS), Ievu Romanovu (LKinS), par valdes priekšsedētāju ievēlēja D. Bluķi. Revīzijas komisijā ievēlēja Armandu Bisenieku, Ritu Bebri, Uģi Prauliņu.

LZS pārstāve LRSP R. Bebre

Powered by Elxis - Open Source CMS