Latvijas Zinātnieku savienībā

24-04-2015

16. aprīlī notika Latvijas Zinātnieku savienības Valdes sēde. Tajā turpināja izskatīt Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likuma projektu un komentārus, kādus iesniegušas radošās organizācijas. Jau iepriekšējā Valdes sēdē 19.martā R. Bebre, ziņojot par Radošo organizāciju apvienības plēnumu, teica, ka ir skaidri redzams – radošās savienības, tādas kā Arhitektu, Komponistu, Mākslinieku u.c., kuras saņem materiālu atbalstu no Kultūras ministrijas, nebūt nevēlas savā saimē redzēt Zinātnieku savienību, kaut arī tā bija viena no pirmajām radošajām savienībām, kas pēc Latvijas neatkarības atgūšanas veidoja Radošo organizāciju apvienību.

Iegansts – zinātne ir pakļauta Izglītības un zinātnes ministrijai un tās pārvaldītajām finansēm nevis Kultūras ministrijai, kā citas radošās savienības. Cēlonis –bailes no tā, ka zinātnieki varētu mēģināt tuvoties viņu “barības silei”. Zinātnieku savienība Radošo personu statusa un profesionālo radošo organizāciju likuma projektā centusies visur vārdos “mākslinieciskā jaunrade” iestarpināt “un zinātniskā”, gan saprotot, ka runa galvenokārt varētu būt par materiālo atbalstu tiem Zinātnieku savienības biedriem, kuri veic zinātnisko darbību literatūras un mākslas jomā. To, vai zinātne ir radošs process un kas īsti ir Latvijas Zinātnieku savienība, īsti nesaprot arī Kultūras ministrijas ierēdņi, kā to varēja spriest pēc saņemtās vēstules.

LZS pārstāve Latvijas Zinātnes padomē I. Bondare informēja par LZP sēdē runāto. Zinātniekus ir nopietni satraucis IZM projekts ar nākamo gadu likvidēt LZP projektus jeb grantus, vienlaikus palielinot bāzes finansējumu tām zinātniskajām struktūrvienībām, kuras saņēmušas novērtējumā 3, 4 un 5. (Zemāk novērtētās institūcijas bāzes finansējumu nesaņems vispār.)

Doktori, kuri aizstāvējuši promocijas darbu pēdējos 5 gados, varēs pretendēt uz pēcdoktora pētniecības atbalstu.

LZP priekšsēdētājs A. Siliņš, kurš tikko pabijis Vīnē, informēja, ka tā summa, ko valsts bija atvēlējusi Latvijas Zinātnes padomei grantu finansēšanai, bija 10 % no visa zinātnes finansējuma, kamēr citās Eiropas valstīs tā ir 50 %.

Rudenī notiks konference, kurā tiks izvērtēti LZP pētniecības projektu (grantu) rezultāti.

Z.K.

Powered by Elxis - Open Source CMS