Latvijas izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles uzruna LZA Pavasara pilnsapulcē 2015. gada 9. aprīlī

24-04-2015

Labdien, godātais Spārīša kungs, ekselences! Jo šeit, es domāju, patiešām ir sapulcējušās ekselences šī vārda visīstākajā nozīmē.

Mēs šobrīd patiesi esam krustcelēs, mēs esam lielu izaicinājumu krustcelēs – vai mēs kā valsts spēsim būt konkurētspējīga globālajā pasaulē un vai mēs kā valsts spēsim skaidri nodefinēt pamatus, uz kā bāzes mēs grasāmies būt konkurētspējīgi. Esmu pārliecināta, ka šajā izšķiršanās brīdī vārdi “izglītība”, “zinātne” ir atslēgas vārdi. Par to ir daudz runāts, bet tas ne vienmēr ir atspoguļojies darbos. Mēs esam krustcelēs – precīzi saprast, kas tad ir mūsu kā Latvijas vērtības, bet esam arī ļoti praktiskās krustcelēs: vai tā struktūra, kas Latvijā darbojas, vai tie procesi, kādi Latvijā norit, ir tie, ar kuriem mēs varam būt konkurētspējīgi? Vai mums pietiks drosmes, uzņēmības, spējas sarunāties, definēt no jauna mūsu konkurētspējas pamatus? Es esmu diezgan pārliecināta, un tā ir mana pieredze, ka arī starp politiķiem ir daži saprātīgi cilvēki, un mūsu kā valsts sasniegumi būs atkarīgi no spējas rast kompromisus, no spējas sarunāties citam ar citu.

Sarunāties ne tikai no prizmas, ko man personīgi tas nozīmē, manai partijai, maniem vēlētājiem, bet no prizmas – ko tas mums kopā nozīmē Latvijai. Arī šīsdienas pasākums ir apliecinājums tam, ka Latvijā ir gana daudz lielisku pasaules klases sasniegumu visās jomās. Gan kultūrā, gan mākslā, gan zinātnē, gan uzņēmējdarbībā. Man šķiet, ka mums ir milzīgs potenciāls šo sasniegumu skaitu vairot un pienākums šos lieliskos sasniegumus popularizēt gan tepat Latvijā, gan ārpus tās robežām. Tas ir arī Spārīša kunga uzrunā minētais LZA ieguldījums zinātnes popularizēšanā. Esmu pārliecināta, ka bērniem jau bērnudārzā un skolā ir jāredz ne tikai veiksmīgi sasniegumi mūzikā, bet arī veiksmīgi sasniegumi zinātnē. Esmu pārliecināta, ka bērnudārzā un skolā bērniem ir jāsaskata sava iespēja būt nākotnē zinātniekiem. Visbeidzot, esmu pārliecināta, ka ļoti liela nozīme ir naudai, bet vēl lielāka nozīme ir idejām. Noslēgumā vēlos citēt Raini šajā jubilejas gadā: “Mēs maza cilts. Mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba”. Es ceru uz konstruktīvu, lietišķu, argumentētu sadarbību.

Powered by Elxis - Open Source CMS