Sadarbība ar Šveices zinātniekiem un uzņēmējiem

8-05-2015

Tieši pirms Eiropas Savienības veselības ministru tikšanās Rīgā grupa zinātnieku - Latvijas Organiskās sintēzes institūta (LOSI) Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) zinātniskā direktore Aija Linē, kā arī veselības ministrs Guntis Belēvičs, Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Egita Pole, uzņēmuma ROCHE Latvija direktors Rauls Vēliņš un LZA prezidents Ojārs Spārītis Bāzelē 14. un 15. aprīlī iepazinās ar Šveices uzņēmuma ROCHE darbu ārstniecisko preparātu izstrādē un iepazīstināja ar Latvijas līdzšinējo sekmīgo pieredzi jaunu ārstniecisko preparātu izstrādē un starptautiskā patentēšanā.

Nemaz neizbrīnīja LOSI ilggadējā direktora Ivara Kalviņa prezentācijas sekmes, redzot cik aktīvi Šveices zinātnieki klausījās un pierakstīja Latvijas farmakoloģijas veiksmes stāstu noslēpumus. Savukārt pēc BMC zinātniskās direktores Aijas Linē uzstāšanās Šveices zinātnieki izrādīja lielu interesi par jaunām sadarbības iespējām onkoloģisko paraugu datu bankas izmantošanā. Ļoti reti pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas mani ir pārņēmis tāds lepnums par savu nozari profesionāli pārzinošu un valstiski domājošu politiķi, kā tas bija šoreiz, piedaloties vairākkārtējos sarunu raundos un redzot, kā par abu pušu sarunu līderi kļuva veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Šveices farmakoloģijas nozares speciālisti un atbildīgie par starptautiskās sadarbības veicināšanu bija gandarīti par tikšanos ar Latvijas delegāciju un tās atbildīgo sniegumu, iepazīstinot ar abpusēji izdevīgām sadarbības iespējām nākotnē. To apliecināja arī koncerna ROCHE Valdes priekšsēdētājs Dr. Severins Švāns (Severin Schwan), kurš pārliecinoši izvirzīja konkrētus sadarbības pasākumus onkoloģisko slimību laboratorisko izmeklējumu centra izveidei Latvijā un kopā ar veselības ministru Gunti Belēviču izvērtēja reālās iespējas atbalstīt preventīvās diagnostikas principu, kā arī farmakoloģisko preparātu izstrādi sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju un Latvijas zinātniekiem.

Ojārs Spārītis, LZA prezidents

 

No kreisās: Aija Linē, Ivars Kalviņš, Severīns Švāns, Guntis Belēvičs, Ojārs Spārītis, Egita Pole, Rauls Vēliņš

Pēdējā atjaunošana 8-05-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS