12. stāvā mazgā asinis

8-05-2015

Pēc tam, kad LZA Augstceltni pameta Latvijas Universitātes institūti, tajā klusi un citus netraucējot norisinās remontdarbi un pakāpeniski ierodas jauni īrnieki, par ko LZA prezidents Ojārs Spārītis Pavasara pilnsapulcē uzteica Lietu pārvaldi. Protams, ir divtik patīkami, ja tās ir ar zinātni saistītas vai vismaz tai tuvu stāvošas zinātņietilpīgas institūcijas. Tā pirms pašām garajām maija svētku brīvdienām liftā pie 12. stāva pogas parādījās uzlīme NEFRO.

Pirmais, kas piesaista uzmanību, izejot no lifta, ir stiklots priekškambarītis (nevar taču teikt vējtveris mājas vidū, kur nekāda vēja nav). No tā nokļūstam pilnībā pārplānotajā bijušajā Latvijas vēstures institūtā, tagadējā dr. Georga Ritova SIA "Medicīnas sabiedrība Gaiļezers", kur ar hemodialīzes aparātiem, sauktiem arī par mākslīgo nieri, tiek mazgātas asinis .Par to pastāsta dr. Māris PĻAVIŅŠ, kurš praktiski vada šo centru.

- Vakar, kad es pirmo reizi sēdēju savā kabinetā, es jutos kā miljonārs. Visa Rīga mūsu acu priekšā! Tas ir milzīgs pārdzīvojums. Iepriekš mēs īrējām telpas tepat pāri Gogoļa ielai, tā sauktajā Dzelzceļa veselības centā - ielas līmenī ar ieeju no pagalma. Izjūtas, sēžot tagad 12. stāvā, ir vienkārši fantastiskas, un es ceru, ka arī mūsu pacienti to novērtē.

Mēs ārstējam pacientus ar to, ko sauc par mākslīgo nieri jeb oficiāli - hemodialīzi. Vecos laikos to sauca arī par asiņu mazgāšanas metodi no vācu blutwäsche". Tiem pacientiem, kam nieres atteikušās strādāt un nespēj attīrīt asinis no slāpekļa vielmaiņas produktiem, kas rodas, organismā sabrūkot olbaltumvielām, mēs šeit trīs reizes nedēļā vidēji pa četrām stundām katram veicam šo procedūru. Strādājam divās maiņās no 7.00 līdz 16.00, ieskaitot sestdienas. Kā jau teicu, katrs pacients nāk pie mums trīs reizes nedēļā. Viena grupiņa - pirmdienās, trešdienās un piektdienās, otra - otrdienās, ceturtdienās un sestdienās. Šobrīd mums ir septiņas mākslīgās nieres, bet jaunās telpas rada izaugsmes iespējas.

Pati hemodialīzes metode Latvijā tiek lietota jau vairāk nekā 50 gadus, sākot no 1964. gada. Protams, nevar salīdzināt tos biklos mēģinājumus un to aparatūru, kas bija pirms 50 gadiem ar tagadējo. Tagad metode ir kļuvusi pacientiem ļoti draudzīga. Viņi mierīgi guļ, lasa avīzi vai skatās televizoru (televizorus mēs vēl neesam uzstādījuši) un mierīgi pavada savas četras stundas.

Prasu, ko nozīmē NEFRO pie lifta pogas

- Mēs, ārsti, kas ārstējam nieres, esam nefrologi. Nephros ir nieres, bet vai jūs zināt, kā niere ir latviski?

Nu niere taču, vai tad ne?

- Endzelīna vārdnīcā niere ir īksts, nieres - īksti. Starp citu, dažas pacientes valodnieces to zināja...

Ar dr. M. Pļaviņu tikās Z. Kipere

Powered by Elxis - Open Source CMS