Atklāj Eiropas lielāko ceļojošo kosmosa izstādi "European Space Expo"

8-05-2015

Kopš saulainā 30. aprīļa Esplanādē paceļas ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā atbalstu uzceltās kosmosa tematikai veltītās izstādes "European Space Expo" telts kupols. Daudziem tas atgādināja jaunības izjūtas ar pareizticīgo katedrāles kupola telpā ierīkotā planetārija atribūtiem - plakātiem, zvaigznāju attēliem, globusu, kosmosa apguves tehnoloģiju aprakstiem.

Atklāt šo izstādi bija ieradušās gan ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, gan izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. M. Seile uzsvēra izstādes izglītojošo funkciju, rosinot jauniešu iztēli dažādu ar kosmosa pētniecību saistītu profesiju un izglītības ceļu izvēlei. D. Reizniece-Ozola varēja lepoties ar nesen kā panākto Latvijas dalību starptautiskajā Eiropas Kosmosa aģentūras darbā un cerībām Latvijas zinātniekiem rast iespējas piedalīties starptautiskos ar kosmosa industrijas iespēju apguvi saistītos projektos. Jaunā situācija varētu vērst par labu tos zinātniskā potenciāla zaudējumus, kas bija radušies, mūsu valstij novilcinot Latvijas dalību starptautiskajos kosmosa izpētes projektos, kā rezultātā vairāki zinātnieki no Ventspils Augstskolas Radioastronomijas centra bija spiesti meklēt darbu Igaunijā un atrada to Tartu universitātes paspārnē. Tagad Latvijai ir cerība atgūt savus pasaulē izkaisītos zinātniekus un motivēt viņus strādāt Latvijas ekonomikas labā.

Pasākumā bija ieradies Rīgā dzimušais kosmonauts Anatolijs Solovjovs, kurš ļoti labi izteicās par Latvijas zinātni, akadēmisko vidi un bija gatavs rudenī šeit ierasties atkal, lai iepazītos ar Ventspils Augstskolas Radioastronomijas centru, tiktos ar akadēmiķi Jāni Stradiņu un citiem Latvijas zinātniekiem.

LZA prezidents Ojārs Spārītis


European Space Expo telts Esplanādē


Ventspils Augstskolas rektore Gita Rēvalde, kosmonauts Anatolijs Solovjovs, O.Spārītis

 

Powered by Elxis - Open Source CMS