“Johana Kristofa Broces (1742–1823) Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” izstādes atklāšana Sanktpēterburgā

21-05-2015

2015. gada 7. maijā Sanktpēterburgā, Jelagina pils muzejā notika svinīga izstādes “Johana Kristofa Broces (1742–1823) Livonijas zīmējumu un aprakstu kolekcija Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā” atklāšana Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē programmas ietvaros un organizēta ar Latvijas Ārlietu ministrijas atbalstu.

Diplomātiskā korpusa un Sanktpēterburgas zinātnes, kultūras un akadēmisko aprindu pārstāvjus un citus pasākuma dalībniekus ar uzrunu sveica Latvijas ģenerālkonsule Sanktpēterburgā Irīna Mangule, LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore, LZA goda doktore Venta Kocere, kā arī Jelagina pils muzeja direktore Jūlija Dementjeva.

Kādreizējā Rīgas liceja pedagoga, baltvācu vēsturnieka un novadpētnieka J. K. Broces Baltijai veltīto zīmējumu un aprakstu kolekcijas unikalitāte izpaužas daudzpusīgā un visaptverošā vēsturisko liecību atklāsmē. J. K. Broces mantojums aptver 10 ādā iesietus sējumus, vairāk nekā 3000 lp., kuros ar lielu precizitāti attēloti bijušās Livonijas apdzīvotu vietu skati, pilsētu un lauku iedzīvotāji, dažādas tehniskas ierīces, ģerboņi, zīmogi un monētas.

J. K. Broces unikālās kolekcijas popularizēšanā lielu un nozīmīgu darbu veic LU Akadēmiskā bibliotēka. 1997. gadā bibliotēkā tika izstrādāts Sorosa fonda un “Open Society Institute” atbalstītais projekts, kura realizācijas gaitā tika izveidots šīs kolekcijas digitālais arhīvs ar augstas kvalitātes elektroniskiem attēliem, restaurēti bojātie sējumi un izveidota attēlu tiešsaistes datu bāze.

Izstāde apskatāma arī Daugavgrīvas pareizticīgā baznīca, kuru projektējis Sanktpēterburgas arhitekts Aleksandrs Vists (1722–1784), un viesnīcas “Pēterburga” skats Pils laukumā, kā arī krievi, kuri dzīvoja Rīgā XVIII gs. 70.–90. gados.

J. K. Broces zīmējumu un aprakstu krājums turpina paplašināt Eiropas iedzīvotāju priekšstatus par Latviju un Igauniju, ar izstādi jau bija iespēja iepazīties Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Somijā, Austrijā, Čehijā, Vācijā, Rumānijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Ungārijā, Gruzijā, Izraēlā un Krievijā.

Izstādes atklāšanā Sanktpēterburgā piedalījās arī Sanktpēterburgas Valsts Universitātes Filoloģijas fakultātes Baltistikas nodaļas vadītājs, LZA ārzemju loceklis Aleksejs Andronovs, kā arī Krievijas Zinātņu akadēmijas bibliotēkas direktors Valērijs Ļeonovs un Krievijas Zinātņu akadēmijas Viskrievijas zinātniskās un tehniskās informācijas institūta direktors akadēmiķis Jurijs Arskis.

LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore,
LZA goda doktore, Dr.h.c.philol. Venta Kocere

 

Venta Kocere un LZA ārzemju loceklis Aleksejs Andronovs

Powered by Elxis - Open Source CMS